<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Et underskudd Tyskland aldri har sett maken til

Tyske Uniper var den største kjøperen av russisk gass. Energikrisens største offer har hittil i år tapt 40 milliarder euro – tysk rekord i underskudd. 

  Publisert 3. nov. 2022 kl. 14.50
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 360 ord
  BERLIN OVERTAR: Tyske Uniper er i ferd med å bli nasjonalisert. Konsernsjef Klaus-Dieter Maubach i midten. Foto: NTB

  Russlands stans av gassleveranser til Europa har truffet tyske Uniper midtskips, og dette gjenspeiler seg i et underskudd på intet mindre enn 40 milliarder euro i de ni første månedene av 2022.    

  Professor Mark Spoerer, som leder instituttet for økonomisk og sosial historie ved Universitetet i Regensburg, hevder overfor Reuters at underskuddet er det største noensinne for et tysk selskap. Nærmest kommer underskuddet i Deutsche Telekom på 25 milliarder euro i 2002.

  – Massive skader

  Uniper, som må sies å være energikrisens største offer så langt, blir snart overtatt av tyske myndigheter etter at Fortum solgte sine 50 prosent for 500 millioner euro.

  RYKER PÅ REKORDTAP: Tyske Uniper, her utenfor selskapets gassanlegg i Brandenburg. Foto: Bloomberg

  Hittil i år har Uniper tapt 93 prosent av sin markedsverdi, som har falt fra 15,2 til 1,1 milliarder euro.

  – Tallene indikerte allerede i rapporten for første halvår at krisen har skadet våre resultater massivt, sier finansdirektør Tiina Tuomela ifølge nyhetsbyrået, og føyer til at stabiliseringspakken som gjør den tyske staten til eier av selskapet nærmer seg sluttføring.

  Ifølge Tuomela dreier samtalene seg nå om hvordan en gassavgift – som ble vraket i siste liten før den skulle innføres fra 1. oktober – skal erstattes med et instrument som vil overføre de massive tapene til Unipers neste eier.

  Saksøker Gazprom?

  10 milliarder euro av underskuddet utgjør tap som har blitt realisert ved å erstatte russiske gassvolumer på spotmarkedet til langt høyere priser. Da gassprisene var på det høyeste i sommer, tapte Uniper over 100 millioner euro hver dag, men dette tallet er nå redusert til under 10 millioner euro siden markedene nå har roet seg ned.

  Resten av underskuddet knytter seg til fremtidige tap av samme grunn. Markedet reagerer med å sende Uniper-aksjen ned nesten 5 prosent på Frankfurt-børsen torsdag ettermiddag.

  Uniper har truet med å ta ut søksmål mot den tidligere hovedleverandøren Gazprom, og overveier ifølge Reuters rettsforhandlinger i en svensk voldgiftsdomstol om erstatningskrav på milliarder av euro.

  I avtalen med Berlin har Uniper mottatt kredittlinjer på 18 milliarder euro fra den statlige utlåneren KfW, hvorav 14 milliarder euro var trukket ved utgangen av oktober.