<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Equinor utsetter investeringsbeslutning for Wisting

Kostnadene for det omstridte prosjektet har økt på grunn av global inflasjon og press i leverandørmarkedet.

    Publisert 10. nov. 2022 kl. 08.07
    Oppdatert 10. nov. 2022 klokken 09.16
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 373 ord
    Illustrasjon av det kommende oljefeltet Wisting i Barentshavet. Lundin Energy

    Equinor og partnerne i Wisting-prosjektet har besluttet å utsette investeringsbeslutningen for prosjektet, som var planlagt i desember 2022.

    Det kommer frem av en pressemelding torsdag morgen.

    Arbeidet med å utvikle prosjektet fortsetter med mål om en investeringsbeslutning innen utgangen av 2026, skriver Equinor.

    – I vårt oppdaterte investeringsgrunnlag for prosjektet ser vi at kostnadene har økt på grunn av global inflasjon og kostnadsvekst i leverandørindustrien nasjonalt og internasjonalt. Det er usikkerhet rundt rammebetingelsene for prosjektet og gjennomføringskapasitet i leverandørmarkedet, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor.

    – Basert på en totalvurdering velger vi å utsette investeringsbeslutningen, sier han videre.

    Omstridt

    Wisting-feltet ligger om lag 310 kilometer nord for Hammerfest, på mellom 390-418 meters dyp. 

    Det planlagt oljefeltet ligger også omtrent 50 kilometer fra iskantsonen, og ville i så fall blitt verdens nordligste oljefelt. Det har fått flere miljøorganisasjoner til å reagere kraftig.

    Naturvernforbundet har uttrykt bekymring for det sårbare dyrelivet i Barentshavet, med blant annet flere rødlistet fugler som hekker på Bjørnøya. En potensiell oljelekkasje ville også fått store konsekvenser for dyrelivet i Arktis.

    Miljødirektoratet har også gitt Equinor sterk kritikk for sin konsekvensutredning på Wisting i vinter. Direktoratet mente utredningsplikten ikke var oppfylt, og at Equinor ikke svarte på hvordan de skal unngå lekkasjer.

    – Dette er spikeren i kista for olje i nord. Beslutningen viser at tiden for store utbygginger er forbi. Nå må politikerne sikre at industrikapasiteten som har blitt satt av til Wisting heller må gå til grønne prosjekter, sier Natur og Ungdom-leder Gina Gylver etter at nyheten ble kjent.

    Planlegger fortsatt gjennomføring

    Tungesvik i Equinor peker på energiutfordringene som følge av krigen i Ukraina, som skaper flaskehalser hos internasjonale og norske leverandører.

    – I dagens leverandørmarked er det riktig å utsette en investeringsbeslutning for å sikre en økonomisk forsvarlig utbygging og robusthet i gjennomføringen av prosjektet. Når presset i leverandørmarkedet avtar, vil Wisting-prosjektet kunne gjennomføres på en god måte, sier Tungesvik.

    Nå vil Equinor sammen med partnere videreutvikle det de kaller «et lønnsomt Wisting-prosjekt». Oppdatert investeringsestimat for Wisting er nå på 104 milliarder kroner.

    – Vi har flere ganger lykkes med å gjøre forbedringer på prosjekter som har hatt en utfordrende kostnadsutvikling før investeringsbeslutning. Det skal vi også gjøre med Wisting-prosjektet, sier Kjetil Hove, konserndirektør for Utforskning og produksjon Norge.