<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftige eksplosjoner ved ukrainsk atomkraftverk

Det meldes om kraftige eksplosjoner i området ved Zaporizjzja-atomkraftverket i Ukraina, opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

    Publisert 20. nov. 2022 kl. 13.13
    Oppdatert 20. nov. 2022 klokken 13.27
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 205 ord
    UAKSEPTABELT: IAEA-sjef Rafael Grossi. Foto: NTB

    Russland anklaget omtrent samtidig Ukraina for å angripe det russisk-okkuperte kjernekraftanlegget. Ifølge den russiske hæren er strålingsnivåene fortsatt normale, skriver NTB.

    Zaporizjzja er Ukrainas og også Europas største atomkraftverk.

    Zaporizjzja ligger sørøst i Ukraina i nærheten av byene Mykolajiv og Mariupol.

    Uakseptabelt

    IAEA-sjef Rafael Grossi kaller eksplosjonene «helt uakseptable», og forlanger at de stanser umiddelbart. Han har ikke sagt noe om hvem som står bak.

    I en pressemelding fra IAEA skriver byrået at det er registrert ødeleggese ved enkelte byggninger, systemer og utstyr ved atomkraftverket, men at ingen av skadene skal være kritiske for sikkerheten til kraftverket. Eksperter fra IAEA er i tett kontakt med ledelsen på kraftverket og vil fortsette å vurdere situasjonen.

    – Nyhetene fra teamet vårt i går og i dag er forstyrrende. Det har vært eksplosjoner på området til et stort atomkraftverk, noe som er helt uakseptabelt. Uansett hvem som står bak så må det stoppe umiddelbart. Som jeg har sagt mange ganger før; dere leker med ilden, sier Grossi i pressemeldingen.

    Samtidig retter Grossi en oppfordring til begge sider i konflikten om å bli enige om en sikkerhetssone rundt kraftverket så snart som mulig.

    – Jeg gir ikke opp før en sikkerhetssone har blitt en realitet. De pågående angrepene illustrerer at behovet er større enn noensinne, sier han.