<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Første salg i boks for enormt gassprosjekt

QatarEnergy er i ferd med å bygge ut verdens største gassfelt, og har signert en avtale med kinesiske Sinopec for LNG-leveranser i 27 år.

Publisert 21. nov. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 372 ord
SELGER GASS: Qatar Energy-sjef og Qatars energiminister Saad al-Kaabi. Foto: NTB

Det volatile gassmarkedet tvinger kjøpere til å tenke langsiktig, og nå har QatarEnergy signert en 27-årig avtale med kinesiske Sinopec for LNG-leveranser, melder Reuters.

Konkurransen om den flytende gassen har intensivert seg etter Russlands Ukraina-invasjon, og Europa trenger store volumer for å erstatte den russiske gassen som tidligere utgjorde 40 prosent av kontinentets gassimport.

Skal bygge ut

Salgs- og kjøpsavtalen (SPA) er den første for North Field East-prosjektet (NFE), og omfatter 4 millioner tonn LNG årlig. 

– Dette signaliserer at langsiktige avtaler er her, og viktige for både selger og kjøper, sa QatarEnergy-sjef og Qatars energiminister Saad al-Kaabi til nyhetsbyrået i Doha, kort tid før signeringen.

QatarEnergy har tidligere i år signert fem avtaler for NFE, som er den første og største av de to fasene som inngår i North Field-ekspansjonen som vil øke produksjonskapasiteten fra 77 til 126 millioner tonn pr. år før 2027. Selskapet har også signert kontrakter med tre partnere for andre fase, North Field South (NFS).

Investeringsrammen for ekspansjonen har tidligere blitt estimert til minst30 milliarder dollar.

Slipper til partnere

Utbyggingen av North Field vil styrke Qatars posisjon som verdens største LNG-eksportør, og Kaabi opplyser til nyhetsbyrået at forhandlingene med andre kjøpere i Kina og Europa pågår i skrivende stund.

Samtidig pågår forhandlinger om å slippe til utenlandske selskaper på eiersiden i utbyggingsprosjektet, og tidligere i år gikk eksempelvis TotalEnergies og ConocoPhillips inn som partnere med hver sine 3,1 prosent. Italienske Eni har gått inn med 6,3 prosent.

QatarEnergy eier selv 75 prosent, og kan være i ferd med å redusere eierandelen med nye 5 prosentpoeng. Sinopec er ifølge Reuters blant de aktuelle kjøperne.

Deler med Iran

NFE-prosjektet ventes operativt tidlig i 2026, noe som betyr at europeiske kjøpere må se etter alternative leveranser i mellomtiden.

Rundt 80 prosent av Qatars gasseksport går i dag til Asia, men straks den ekstra gassen flyter, vil andelen som eksporteres til Europa ifølge al-Kaabi øke til 40-50 prosent. Energiministeren har tidligere opplyst at mange av partnerne i den andre ekspansjonsfasen (NFS) vil være de samme som i NFE.

North Field er Qatars del av verdens største gassfelt, med beliggenhet i Persiabukta. Resten av feltet ligger i Iran, som kaller sin del South Pars.