<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russland-trussel løfter gassprisen

Rørledningen gjennom Ukraina er den siste gjenværende som fortsatt bringer russisk gass til Vest-Europa. Nå truer Gazprom med å strupe denne også.

    Publisert 22. nov. 2022 kl. 14.42
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 296 ord
    STRAMMER GREPET: Russland, ledet av president Vladimir Putin. Foto: NTB

    Samtidig som vinteren kommer for alvor og europeerne begynner å ta av gasslagrene, truer Gazprom med å kutte i gassleveransene som går til Europa gjennom Ukraina fra neste uke, melder Bloomberg som viser til et innlegg på Telegram.

    Ukraina-ruten er den siste gjenværende rørledningen som fortsatt bringer russisk gass til Vest-Europa.

    Bare starten?

    Ifølge Telegram-innlegget holder Gazprom igjen gassvolumer ment for Moldova i Ukraina. Så langt skal det ha samlet seg opp 52,52 millioner kubikkmeter gass. Hvis denne ubalansen holder seg, vil Gazprom begynne å redusere leveransene fra klokken 10.00 mandag 28. november. Den statseide, russiske gasskjempen sender for tiden rundt 43 millioner kubikkmeter gass pr. dag til Europa via Ukraina.

    NYE TRUSLER: Fra Gazprom, ledet av Aleksej Miller. Foto: NTB

    Europa bekymrer seg ifølge nyhetsbyrået for at Moldova-problemet kan være starten på en fullstendig nedstengning. Strid om kontraktsklausuler og -reguleringer har vært en gjenganger underveis i prosessen som har ledet til et sammenbrudd i de økonomiske forbindelsene mellom Russland og Vesten. 

    Selv om høyere lagernivåer enn normalt gir noe buffer, vil en vinter uten noe russisk gass bli en utfordring for Europa. Pr. 20. november var gasslagrene i EU 95 prosent fulle, mens tyske lagre er på 100 prosent.

    Gassprisen opp

    Siden oktober har Gazprom redusert gassleveransene til Moldova til 5,7 millioner kubikkmeter pr. dag, med et løfte om å holde dem der også i desember. Ukrainske Naftogaz har ikke umiddelbart returnert Bloombergs henvendelser om en kommentar.

    Frontkontrakten for den nederlandske gassprisen (Dutch TTF) reagerte først opp over 4 prosent på Gazprom-trusselen, men har siden korrigert noe ned og står tirsdag ettermiddag i 118,67 euro pr. megawattime (MWh). Likevel ligger prisen nesten fire ganger høyere enn vanlig på denne tiden av året. 

    Europa er likevel i en relativt mer komfortabel posisjon etter at sterk LNG-import og redusert etterspørsel i industrien har bidratt til å motvirke begrensede russiske leveranser.