<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Unngår energikrise i vinter

Mildvær og fulle gasslagre gjør at Europa styrer unna en energikrise denne vinteren, tror Trafigura-sjef Jeremy Weir.

  Publisert 23. nov. 2022 kl. 09.53
  Oppdatert 23. nov. 2022 klokken 10.08
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 318 ord
  OPTIMIST: Trafigura-sjef Jeremy Weir. Foto: Bloomberg

  Gazprom-trusselen om å holde igjen gassleveranser gjennom Ukraina har bidratt til et løft denne uken, men gassprisene er likevel kraftig ned fra sommerens rekordnivåer. 

  Prisfallet henger sammen med den så langt milde vinteren i Europa og gasslagre som nå er fulle takket være storstilt LNG-import. Effekten kan bli at kontinentet styrer unna en energikrise denne vinteren.

  – Unngår krise i år

  – Europeiske gasslagre vil trolig tappes ned med rundt to tredjedeler denne vinteren, gitt vanlig vintervær og at strømmen av russisk gass fortsetter gjennom Ukraina. Det betyr at regionen vil bli i stand til å komme seg gjennom den kommende vinterperioden, og at bufferen kan være stor nok til å unngå en krise neste år også, uttalte Trafigura-sjef Jeremy Weir ifølge Bloomberg på en råvarekonferanse i regi av Financial Times i Singapore.

  – Hvis dette er tilfellet, har vi kanskje ikke et så stort problem den påfølgende vinteren, som faktisk var den virkelige bekymringen. Juryen er ute, men jeg tror et betydelig problem har blitt mindre, fortsatte han.

  – Robust situasjon

  Tjenestepersoner for regjeringer og energisektoren har advart om at den akutte gassmangelen kommer til Europa først neste vinter, når den globale energikrisen ventes å nå toppen. Russlands struping av leveranser vil gjøre det mer utfordrende for kontinentet å fylle opp igjen gasslagrene.

  Sjefen for en av verdens største råvaretradere er altså ikke like overbevist. 

  – Vi har en situasjon der lagersituasjonen for gass i Europa er veldig robust. Vi var veldig bekymret for energiprisene, og den bekymringen har avtatt, sa Weir.

  Frontkontrakten for den nederlandske gassprisen (Dutch TTF) stiger over 9 prosent til 130,99 euro pr. MWh onsdag formiddag. Dette er langt under EU-kommisjonens foreslåtte pristak på 275 euro pr. MWh.

  «Pristaket viser seg i praksis å være et ikke-tak, alt handler om politikk», skriver senior oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets i sin oppdatering onsdag.