<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– En stor dag for havvind

– Dette et viktig startskudd, sier Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore etter at regjeringen presenterte rammene for to store havvindutbygginger.

    Publisert 6. des. 2022 kl. 13.28
    Oppdatert 6. des. 2022 klokken 13.31
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 471 ord
    HAVVIND SPARKES I GANG: Regjeringen har planer om å tildele arealer for havvind tilsvarende 30.000 megawatt innen 2040. FOTO: Equinor

    Tirsdag la regjeringen frem flere detaljer rundt planene for havvindutbyggingene i Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

    Regjeringen tar nå sikte på å lyse ut første fase allerede innen utgangen av første kvartal 2023. Før dette vil det bli gjennomført en høring hvor det bes om innspill til blant annet prekvalifisering, auksjonsmodell og støtteordning.

    – I dag starter havvindeventyret for alvor, sa olje- og energiminister Terje Aasland på en pressekonferanse da han presenterte planene.

    Venter tildeling neste år

    Haugesund-baserte Deep Wind Offshore, som er havvindsatsingen til Trygve Seglem, Haugaland Kraft og Sunnhordland Kraftlag, er blant dem som ønsker å være med på utviklingen av havvind her hjemme.

    Selskapet har tidligere sagt at det i første omgang ønsker konsesjon for Utsira Nord, som ligger rett vest for Haugalandet. For et år siden ble selskapet partner med franske EDF for å kjempe om lisenser i Norge. EDF er Europas største kraftprodusent og har satt opp Frankrikes første havvindpark.

    FORNØYD: Konsernsjef Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore FOTO: Deep Wind Offshore

    Konsernsjef Knut Vassbotn i Deep Wind Offshore er naturlig nok svært positiv til det som skjer fra regjeringshold.

    – Olje- og energiministeren setter virkelig opp farten for utbygging på Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II ved å sende kriteriene på høring med en måneds frist. Alt ligger til rette for tildeling i løpet av neste år, sier han.

    Startskuddet

    Regjeringen har som mål å tildele arealer tilsvarende 30.000 megawatt (MW) innen 2040, noe som er omtrent det samme som det totale kraftsystemet produserer i dag.

    Deep Wind-sjefen mener det regjeringen nå gjør er helt avgjørende for å nå dette.

    – Dette er viktig startskudd for havvindhovedstaden Haugesund. Som en lokal utvikler med Utsira Nord utenfor kontorvinduene er vi fornøyde med at lokale ringvirkninger er et av hovedkriteriene. Det er her det skal skje, og den lokale industrien er klar, sier han.

    Ifølge regjeringens planer er Utsira Nord åpnet for en kapasitet på 1.500 MW med flytende vindmøller. Dette vil bli delt i tre utlysningsområder, der det innenfor hvert område kan bygges et vindkraftverk på 500 MW.

    I Sørlige Nordsjø II legges det opp til en kapasitet på maksimalt 3.000 MW med bunnfast og flytende fundamenter. Der vil det bli gjennomført en prekvalifisering av aktører som ønsker å få tildelt areal, og det vil bli satt et tak for antall søkere.

    Etablert i Sør-Korea

    Deep Wind Offshore er allerede involvert i havvindprosjekter, og nylig ble det kjent at det har etablert seg i Sør-Korea.

    Selskapet har sikret seg eksklusivitet til prosjektutvikling på et omfattende vindprosjekt og i første omgang bestilt to flytende vindmålere fra en koreansk leverandør. Etter minst ett år med målinger planlegger Deep Wind Offshore å søke kraftlisens og fortsette mot utbyggingstillatelser og investeringsbeslutning for prosjektet.

    – Avtalen er av stor betydning for vår posisjon i Sør-Korea. Den støtter også strategien om å tilføre samfunnet ny ren energi og samtidig bane vei for lokale verdikjeder, sa Vassbotn til Finansavisen i oktober.