<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Passer begge å vise at de har alternativer til USA

Saudi-Arabia og Kina utfordrer USA ved å innlede et bredt samarbeid om investeringer i grønne og andre sektorer. 34 avtaler er signert.

  Publisert 8. des. 2022 kl. 13.01
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 326 ord
  STYRKER BÅNDENE: Kinas president Xi Jinping er på offisielt besøk hos Saudi-Arabia og Kronprins Mohammed bin Salman. Foto: NTB

  Kinesiske og saudi-arabiske selskaper har signert pakter for investeringer i grønn hydrogen og solkraft mens Kinas president Xi Jinping er på offisielt besøk i kongedømmet, melder Bloomberg.

  Xi skal møte Kronprins Mohammed bin Salman og andre arabiske ledere på en reise som ifølge nyhetsbyrået markerer landets dype og sterkere røtter med Beijing, samtidig som forholdet til USA kommer under press.

  I et innlegg i avisen Al Riyadh skriver presidenten at Saudi-Arabia og Kina vil styrke samarbeidet i FN, G20 og Shanghai Cooperation Organization.

  – Det passer både Riyadh og Beijing å markere at de har andre alternativer enn USA, eller viktige partnerskap som ikke inkluderer Vesten. Kinas engasjement i regionen viser et Kina som illustrerer at «en alternativ verdensorden» kan eksistere, sier seniorforsker Raffaello Pantucci hos S. Rajaratnam School of International Studies ved Nanyang Technological University i Singapore til Bloomberg.

  34 avtaler signert

  Ytterligere detaljer om energipaktene annonsert av det saudi-arabiske nyhetsbyrået SPA har ikke kommet frem, men totalt 34 investeringsavtaler har blitt signert, også i andre sektorer som teknologi, skytjenester, bygg og anlegg, transport, logistikk og medisin.

  Forholdet mellom verdens største oljeeksportør og deres største kunde er avgjørende for oljemarkedet, men både Saudi-Arabia og Kina er ute etter gradvis å diversifisere sin energimiks. Førstnevnte har begynt å bygge et grønt hydrogenanlegg i Neom, byen som – også med norsk hjelp – er i ferd med å reise seg langs rødehavskysten. 

  – Saudi-Arabia drar nytte av en strategisk geografisk beliggenhet som binder sammen tre kontinenter, med oversyn over noen av de viktigste vannpassasjene og energiressursene, sier investeringsminister Khalid Al-Falih ifølge SPA.

  Xi Jinpings besøk kommer to måneder etter at Saudi-Arabia – til Kinas anerkjennelse – provoserte USA med et stort produksjonskutt i OPEC+ , og markerte seg som en fremvoksende makt i stand til å stå opp mot press fra Washington. Saudi-Arabia meldte i november at landet er i rute med sin andel av kuttene.