<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kanadisk provins gir seg selv lov til å bryte loven

Den oljerike kanadiske provinsen Alberta har vedtatt en lov som åpner for å nekte å følge føderale lover, for eksempel i spørsmål om utslippskutt.

    Publisert 8. des. 2022 kl. 19.01
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 191 ord
    VIKTIG INDUSTRI: Oljeindustrien er svært viktig for Alberta, som har vedtatt en lov som provinsregjeringen mener gir dem rett til å se bort fra føderale regler de ikke liker, for eksempel tiltak for å kutte i CO2-utslippene. Illustrasjonsfoto: NTB

    Canada er en av verdens største oljeprodusenter, og mye av olje kommer fra tjæresand i nettopp Alberta. Provinsen har i årevis ligget i strid med de nasjonale myndighetene, som i 2018 innførte karbonskatt og andre klimatiltak for å få ned CO2-utslippene.

    Flere provinser forsøkte å stanse karbonskatten, men tapte i høyesterett. Nå har Alberta vedtatt det de kaller en suverenitetslov, der provinsen gir seg selv rett til å ikke etterkomme føderale lover den anser som skadelige.

    Provinsens ferske førsteminister, Danielle Smith fra United Conservative Party, sier loven også kan brukes til å motsette seg nasjonale regler for våpenkontroll.

    – Landet vårt en føderasjon av suverene og uavhengige rettsområder. Provinsene har en rett til å utøve sin suverene myndighet innenfor de områdene vi styrer selv, sier Smith.

    Den mest kontroversielle delen av lovforslaget ble ikke vedtatt. Det ville gitt Smiths regjering mulighet til å endre lover uten å gå veien om provinsforsamlingen.

    Opposisjonspartiet New Democratic Party (NDP) sier loven fortsatt er en grunnlovsstridig røre som går utenom demokratiske prosesser og kan føre til at investorer kvier seg for å satse i Alberta.

    Også urfolksledere er bekymret for hva loven kan føre til.

    (NTB)