<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen svekkes – aksjestrateg tror energiaksjene vil falle over 20 prosent

Oljeprisen har fortsatt ned etter at Oslo Børs stengte torsdag ettermiddag.

Publisert 9. des. 2022 kl. 08.35
Oppdatert 9. des. 2022 klokken 08.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 286 ord
Foto: Iván Kverme

Brent-oljen er fredag morgen opp 0,87 prosent til 76,81 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 0,91 prosent prosent til 72,11 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 77,76 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.

Bekymringer over globale økonomiske utsikter har ifølge TDN Direkt overskygget lettelser i smittevernrestriksjoner i Kina og forsyningsforstyrrelser i USA denne uken. Oljefuturesmarkedet står også overfor mangel på likviditet som har gjort prisene utsatt for store svingninger.

Aksjestrateg Marko Kolanovic i JPMorgan Chase & Co anbefaler nå investorene å selge energiaksjer ettersom aksjekurser og oljepriser divergerer, og ser kursfall i sektoren på over 20 prosent på kort sikt, melder nyhetsbyrået.

Strategen har ifølge TDN Direkt hittil vært en av de mest positive til olje- og gassaksjer på Wall Street, og han tror fortsatt at industrien står overfor en supersyklus på lang sikt, ifølge nyhetstjenesten.

«Dette er en taktisk kortsiktig anbefaling, og gitt at vi på lengre sikt fortsatt tror på energisupersyklusen og bred markedsinnhenting etter en Fed-pivot, vil en betydelig nedgang (20-30 prosent) i energiaksjer være et godt inngangspunkt», skriver Kolanovic.

– Godt nytt

Nordnet-analytiker Roger Berntsen skriver i sin morgenrapport at den «svake» oljeprisen hovedsakelig skyldes etterspørselsvikt som en følge av lave vekstimpulser i verdensøkonomien.

«For å hindre større fall i prisen, besluttet OPEC+ å kutte produksjonen med hele to millioner fat for tidligere i høst. Med andre ord kunne prisen ha vært vesentlig lavere om OPEC landene ikke hadde intervenert i markedet», påpeker han. 

Berntsen trekker frem at lavere oljepriser for øvrig er godt nytt for verdensøkonomien, gitt det skyhøye inflasjonspresset i det siste. 

«De langsiktige inflasjonsforventingene i USA er på 2,28 prosent, eller «fattige» 0,28 prosentpoeng høyere enn Feds mål. Med andre ord virker den amerikanske sentralbanken å ha god kontroll på underliggende prisvekst i økonomien», skriver Nordnet-analytikeren.