<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Australia innfører pristak på gass og kull

Australia vil innføre pristak på gass og kull for å lette på levekostnadene til landets innbyggere. Tiltakene får hard motbør fra industrien.

Publisert 08:38 10. des. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 162 ord
INNFØRER PRISTAK: Australias statsminister Anthony Albanese vil innføre pristak på gass og kull. Foto: Mark Baker

Fredag annonserte Australias statsminister Anthony Albanese et pristak på innenlandske energipriser og at det vil deles ut støtte på én milliard dollar i lettelser for å redusere levekostnadene som har skutt i taket på grunn av høyere råvarepriser.

Det vil settes et tak på gassprisen på 12 australske dollar pr. gigajoule og kullprisen vil begrenses på 125 dollar pr. tonn for en periode på 12 måneder, ifølge Bloomberg News.

Møter motbør

Tiltakene fikk motbør fra produsentene, som mener tiltakene vil drepe investeringsviljen og redusere leveransene. Energiminister Chris Bowen forsvarer pristaket, og sier de er nødvendig for å sikre konsumentene fra det han omtaler som «priskrig». Han påpeker ifølge nyhetsbyrået lørdag morgen at gassprisen var på samme nivå som pristaket i fjor, og at det på den tiden fortsatt ble investert i sektoren.

I regjeringens budsjetter i oktober kom det frem at det ventes høye gasspriser de kommende månedene. 

«Vi vil ha en økning i prisene på 36 prosent neste år. Det er ikke akseptabelt», sa Bowen, ifølge Bloomberg.