<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Deler ut 81 millioner til miljøvennlig energi

Forskningsrådet deler ut millioner til selskaper og prosjekter som satser på miljøvennlig energi. Blant mottakerne er både Yara og Kongsberg Automotive. 

Publisert 15. des. 2022 kl. 13.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 389 ord
KAN BLI VIKTIG: Vindkraft- og batteriprosjekter kan bli viktige for videre utvikling av norske teknologimiljøer og norsk næringsliv på området, mener Forskningsrådet.  Foto: Forskningsrådet

       

Til sammen ti prosjekter mottar penger fra Forskningsrådet til forskning og utvikling innen miljøvennlig energi. 

– Vi har en energikrise, og verden trenger mer fornybar energi. Innovasjonsprosjekter som dette er viktige i den grønne omstillingen av norsk næringsliv og for klimaet og naturen, sier Mari Sundli Tveit, adm. direktør i Forskningsrådet.

Satser på batteri

Blant prosjektene finner man blant annet tre vindkraftprosjekter og tre batteriprosjekter. 

Miljøvennlig energi-prosjekter

Bedrift Tema Kommune Beløp
Corvus Energy Batteri Bergen 4.990.000
Grennstation Hydrogen Bergen 5.675.000
Norconsult Vindkraft Bergen 4.783.000
Ocean Sun Solenergi Bergen 4.200.000
Kongsberg Automotive Batteri Kongsberg 10.000.000
Salar Vindkraft Oslo 4.877.000
Yara International Hydrogen Oslo 11.297.000
Oceantech Innovation Vindkraft Trondheim 11.208.000
Entro Energibruk i bygg Trondheim 14.400.000
Wai Environmental Solutions Batteri Tønsberg 9.984.000
Kilde: Forskningsrådet

– Disse vindkraft- og batteriprosjektene kan bli viktige for videre utvikling av norske teknologimiljøer og norsk næringsliv på området. Norge er en verdensledende energinasjon, men likevel trenger vi mer forskning og innovasjon for å styrke norsk næringsliv og bidra til FNs bærekraftmål, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

Batteriteknologi, særlig for elektrifisering av transport, er nå et svært potent område for ny, bærekraftig verdiskaping. Og et av selskapene som har fått støtte for utvikling av teknologien er børsnoterte Kongsberg Automotive. 

Kongsberg skal i samarbeid med Sintef Industri utvikle kunnskap og produkter for termisk regulering i tunge elektriske kjøretøy. Sammen vil de utvikle nye kontrollenheter, sensorikk, kraftelektronikk og integrerte termiske styringssystemer, samt komponenter som koblinger, rør og ventiler.

Wai Environmental Solutions skal samarbeide med NTNU og Sintef Energi for å utvikle produksjonsprosesser for hardt karbon fra biomasse. Dette skal kunne brukes som anodemateriale i potensielt billigere og mer bærekraftige natrium-ion batterier, opplyser forskningsrådet. 

Skal forske på ankerkjetting

Vindkraftverk i kalde områder, slik som Norge, har utfordringer med ising på vindturbinene. Denne isen kan bli kastet fra vindturbinene, eller falle rett ned, noe som kan føre til stygge skader på mennesker, dyr, båter, biler eller annen infrastruktur i nærheten av vindturbinene. Norconsult har fått støtte for å lede et prosjekt som skal videreutvikle metoder og implementere ny teknologi for å redusere risiko for skader og ulykker som følge av ising på vindturbiner.

I tillegg har Forskningsrådet også gitt penger til ankerkjetting for flytende havvind og olje- og gassinstallasjoner. Det er noe som må inspiseres jevnlig, og i forkant av inspeksjonen må marin groe og overflaterust fjernes. Oceantech Innovation skal utvikle ny metode for å rengjøre kjetting uten at den må tas opp av vannet. Det er ventet at prosjektet også vil ha relevans til andre bransjer, som fiskeoppdrett og flytende sol.

I tillegg er det tildelt finansiering til prosjekter innen hydrogen, solenergi og energibruk i bygninger.