<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Gjør Europas største private industrisatsing

Fredag overrekker Aker BP ti utbyggingsplaner til Olje- og energidepartementet. Med investeringer for 200 milliarder kroner slår Kjell Inge Røkkes oljegigant ny rekord.

    Publisert 16. des. 2022 kl. 06.49
    Oppdatert 16. des. 2022 klokken 13.04
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 903 ord
    LEVERER VARENE: Aker BP og hovedeier Kjell Inge Røkke. Foto: Iván Kverme

     

    For to uker siden godkjente styret i Aker BP selskapets kjempeplaner på norsk sokkel. Fredag ble det hele formalisert, da selskapet og partnere leverte totalt ti planer for utbygging og drift (PUD) til Olje- og energidepartementet (OED), og én plan for anlegg og drift (PAD).

    Med totale investeringer på i overkant av 200 milliarder kroner utgjør utbyggingsprosjektene Europas største private industrisatsing.

    I forbindelse med PUD-overleveringene har Aker BP også tildelt en rekke kontrakter til alliansepartnere og andre strategiske leverandører. I sommer ga blant annet Aker BP og partneren Aker Solutions en kontrakt på 1,6 milliarder kroner til Rosenberg Worley for bygging av to moduler til Valhall-feltet i Nordsjøen.

    Vil øke produksjonen

    Samlede utvinnbare ressurser for utbyggingsprosjektene utgjør 730 millioner fat oljeekvivalenter netto for Aker BP. Prosjektene vil også bidra til levetidsforlengelse for eksisterende produksjon og muliggjøre fremtidige vekstmuligheter.

    Selskapets andel av de totale investeringene er på rundt 70 prosent og utgjør om lag 19 milliarder dollar. Gjennomsnittlig forventet balansepris er 35-40 dollar pr. fat.

    Da investeringssummen ble kjent, bet flere analytikere seg merke i at den hadde økt fra tidligere anslag.

    «Investeringene på 19 milliarder dollar er over mine estimater. Jeg ventet 16,5 milliarder dollar», sa analytiker Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets til Finansavisen.

    Utbyggingsprosjektene, sammen med en rekke tiltak for økt utvinning og effektivisering, gjør at Aker BP forventer å øke produksjonen fra drøyt 400.000 fat pr. dag, til om lag 525.000 fat i 2028.

    OVERLEVERTE PLANER. Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik overleverte fredag rekordmange planer for utbygging og drift til myndighetene. Foto: Iván Kverme

    Fyrer løs med gigantprosjekt

    Det største prosjektet er Yggdrasil, som tidligere het NOAKA – oppkalt etter området med Krafla, Fulla og Nord for Alvheim. Dette er den neste store utbyggingen på norsk sokkel og er lokalisert mellom Alvheim og Oseberg i Nordsjøen.

    Etter lengre tid med uenighet om hvordan området skulle bygges, ut ble Aker BP og Equinor i våres enige om en løsning. Området har mange små til middels store funn og prospekter med totale utvinnbare ressurser estimert til 650 millioner fat olje.

    De samlede investeringene for Yggdrasil er på 115 milliarder kroner, og produksjonsstart er planlagt i 2027.

    Utbyggingskonseptet består av en ubemannet produksjonsplattform i nord (Munin, tidligere Krafla), en prosesseringsplattform med brønnområde og boligkvarter (Hugin A, tidligere NOA) i sør, og en normalt ubemannet brønnhodeplattform på Frøy (Hugin B) som knyttes tilbake til Hugin A.

    Yggdrasil representerer en omfattende utbygging på havbunnen med totalt ni havbunnsrammer. Det er planlagt 55 brønner i området. Området bygges ut med kraftforsyning fra land.

    Equinor har frem til i dag vært operatør for Munin (Krafla). Ved innlevering av plan for utbygging og drift overtar Aker BP som operatør og vil dermed være operatør for hele området i både utbyggings- og driftsfasen.

    I tillegg til Yggdrasil leveres det også PUD for prosjektet Fenris, som tidligere het King Lear, tre utbygginger i Skarv-området, og på Utsirahøyden. På Fenris skal det investeres 50 milliarder kroner, mens det på Skarv og Utsira skal brukes 16,6 og 21 milliarder.

    AKSO-ordre: 50 milliarder

    Samtidig varsler Aker Solutions og alliansepartnere kontrakter er signert for feltutvikling på Yggdrasil, Valhall PWP-Fenris og Skarv. For Aker Solutions vil prosjektene samlet representere nærmere 50 milliarder kroner i ordreinngang i fjerde kvartal 2022 – selskapets høyeste kvartalsvise ordreinngang noensinne.

    Subsea 7 har sikret seg tre kontrakter fra Aker BP på minst 1.200 millioner dollar, nesten 12 milliarder kroner. Aibel har fått en ontrakt på rundt 7 milliarder kroner for bygging av Munin-plattformen i Yggdrasil-området.

    Av mindre tildelinger har Jacktel blitt tildelt boligriggtjenester for Valhall PWP - Fenris-prosjektet, med oppstart i andre kvartal 2026 og en fast periode på 15 måneder. Som del av kontrakten har Jacktel gitt Aker BP opsjoner på opptil seks måneders forlengelse. Estimert kontraktssum er 87 millioner dollar, inklusive mobilisering og demobilisering.

    – Svært lave CO2-utslipp 

    De tre utbyggingsprosjektene på Utsirahøyden består ifølge Aker BP av tre separate tie-in-prosjekter i den sentrale delen av Nordsjøen. Symra (tidligere kalt Lille Prinsen) skal knyttes til Ivar Aasen-plattformen, mens Solveig Fase 2 og Troldhaugen (tidligere kalt Rolvsnes) blir koblet til Edvard Grieg-plattformen.

    Prosjektene omfatter 124 millioner fat oljeekvivalenter i estimerte utvinnbare ressurser, med borestart planlagt til tredje kvartal 2025. Produksjonsstart er planlagt i første kvartal 2026 for Solveig Fase 2 og Troldhaugen, mens Symra følger i første kvartal 2027.

    For Troldhaugen og Symra leveres separate PUD-er. Solveig Fase 2 er en utvidelse av Solveig-feltet. Alle prosjektene faller inn under de midlertidige skattereglene vedtatt av Stortinget i 2020.

    Selskapet understreker at alle felt på Utsirahøyden vil drives med kraft fra land, og at produksjonen derfor vil skje med svært lave CO2-utslipp.

    Operatør Aker BP har i Symra en eierandel på 50 prosent, med Equinor (30 prosent) og Sval Energi (20 prosent) som partnere.

    I Solveig Fase 2 eier Aker BP 65 prosent og har med seg OMV (20 prosent) og Wintershall Dea (15 prosent). I Troldhaugen er Aker BP 80 prosent og OMV eneste partner med 20 prosent.

    Skarv-gass om fem år

    De tre utbyggingene i Skarv-området er koordinert gjennom Skarv Satellittprosjekt (SSP), og består av gass- og kondensatfunnene Alve Nord, Idun Nord og Ørn. Hver utbygging består av en 4-slots undervannsinstallasjon og to brønner, som knyttes tilbake til Skarv produksjonsskip (FPSO), lokalisert i den nordlige delen av Norskehavet.

    Utvinnbare ressurser i de tre utbyggingene er totalt estimert til omtrent 120 millioner fat oljeekvivalenter (mmboe), hovedsakelig gass. Totale investeringer er estimert til nær 17 milliarder 2022-kroner.

    Produksjonsstart er planlagt i tredje kvartal 2027. 

    Produksjonen fra de tre utbyggingene vil ifølge Aker BP ha lave CO2-utslipp på ca. 4,5 kg pr. fat, og vil etter oppstart stå for omtrent 60 prosent av Aker BPs nettoproduksjon fra Skarv-området i flere år.