<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU vurderer lavere gasspristak

Flere EU-medlemsland vil mandag diskutere et lavere gasspristak enn det som har blitt foreslått tidligere.

Publisert 18. des. 2022 kl. 16.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 161 ord
EU Vurderer nytt gasspristak. Foto: Shell

Flere EU-medlemsland vil mandag diskutere et pristak på gass som er en tredjedel lavere enn hva som i utgangspunktet ble foreslått, skriver Bloomberg.

Tsjekkiske myndigheter ønsker å senke taket til 188 euro pr. megawattime, i motsetning til 275 euro pr. megawattime som ble foreslått av Europakommisjonen i november. 

Bloomberg skriver videre at i utkastet som skal diskuteres mandag vil pristaket sparke inn når TTF-kontraktene med varighet fra en måned til ett år stiger over 188 euro pr. megawattime i mer enn tre dager. Det kreves også at prisforskjellen mellom en forhåndsbestemt kurv av LNG-priser er større enn 35 euro.

I tillegg legges det til grunn i det nye forslaget at Europakommisjonen kan stoppe all markedsintervensjon dersom det undergraver tiltak som skal føre til mindre gasskonsum i Europa.

Man vil også gå vekk fra pristakordningen dersom det går utover gasstilbudet. Enkelte har kritisert innføringen av et gasspristak ettersom man frykter at det kan føre til at det europeiske markedet blir mindre attraktivt for selgere av gass.