Marius Borthen har gjort det skarpt som forvalter av sitt eget fond Blueberry Capital.
Siden fondet så dagens lys på NHH-lesesalen i 2010, er den årlige avkastningen 14,4 prosent i snitt. Før det kraftige børsfallet i fjerde kvartal 2018 var snittet nær 20 prosent.
2020 har også startet godt med en oppgang på 4,4 prosent – en av de beste toukersperiodene siden oppstarten.
Fremtidens finansstjerner
En titt i investorbasen viser at avkastningen ikke har gått ubemerket hen i finansbransjen, ettersom kun et fåtall profesjonelle fond kan skilte med lignende avkastningstall.
Blant fondets investorer er det nemlig en massiv overvekt av unge finansfolk, som innehar gode stillinger i ulike meglerhus og konsulentselskaper, både i Norge og utlandet.
Ifølge Borthen er nær 20 prosent av fondets 64 andelseiere topprangerte analytikere eller høyt plassert på listen over E24s ledertalenter. Ytterligere 30 prosent jobber fulltid med investeringer.
– Samlet sett blir det litt over 50 prosent, noe jeg tror jeg er ganske unikt i Norge, sier Borthen til Finansavisen.
Mens andelseierne er høyt oppe på Kapital og Prosperas lister, er Borthen selv med å rangere meglerhusene i Norge. Blueberry Capital er en av 50 investorer som deltar i Prospera-undersøkelsen.
Null markedsføring
Den unge forvalteren har bakgrunn fra Swedbank. I tillegg er han medgründer av FundingPartner, som er Norges største crowdlendingselskap.
Et godt nettverk, jungeltelegrafen og et par avisoppslag er eneste kilde til markedsføring så langt.
– Blueberry Capital er gradvis blitt et eksklusivt fond for neste generasjons finanselite. Jeg har aldri solgt fondet til noen, så dette har skjedd helt naturlig. Det synes jeg er utrolig kult, da dette er superflinke investorer med ikke altfor mye investerbar kapital, sier Borthen.
– Skal ha god avkastning
Forvaltningskapitalen har passert 60 millioner kroner. Målet er 100 millioner.
– Da jeg etterhvert kommer til å lukke fondet på rundt 100 millioner kroner, er det positivt å ha med seg så mange kompetente investorer. De brenner jo for finans, men har ofte ikke tid eller kapasitet til å investere på egen hånd, forklarer Borthen.
– Investeringsmandatet til Blueberry Capital fungerer best med en forvaltningskapital under 200 millioner kroner på grunn av mindre likviditet i små og mellomstore selskaper. For å bevare oppsidepotensialet for nåværende andelseiere er målet derfor 100 millioner kroner. Jeg har alle mine egne penger investert, og de skal ha god avkastning, fastslår han.
Investerer i megatrend
Fokuset nå er rettet mot det han omtaler som «en megatrend som pågår akkurat nå», skog.
– Konsumenter går fra plast og oljeprodukter til papir og treprodukter. Det vil garantert øke massivt det neste tiåret. Tenk på all emballasje laget av plast, tenk på biodrivstoff, tenk på satsing på nybygg i tre, tenk papp som trengs for å frakte all netthandel, tenk på alle produkter som inneholder olje som bør erstattes. Alt som i dag er laget av olje kan i fremtiden lages av tre, hevder Borthen.
– En ytterligere positiv effekt er at selskapene sannsynligvis vil bli priset til en høyere ESG- multippel enn i dag. Det er åpenbart at det kan være gunstig å være investert her over tid.
Stora Enso, UPM Kymmene, SCA og Borregaad trekkes frem som gode investeringer. Norske Skog er imidlertid ikke å finne i porteføljen.
– Jeg eide Norske Skog etter børsnoteringen og det gikk rett opp. Da risk-reward ikke fremsto like bra og fondet allerede eier selskaper med eksponering mot papir- og magasinproduksjon tok jeg heller litt profitt. Norske Skog er en fin cash-cow i et fallende marked, mens jeg egentlig ønsker å eie skogselskaper som fanger veksten i overgangen fra olje til trevirke, sier Borthen.
– Fine utbytter
– Hva er de mest spennende sektorene det kommende året?
– Finans og olje. Fine utbytter og god verdsettelse, oppsummerer han.
Innen finans liker Borthen Pareto Bank, der han kjøpte seg opp i fjor høst, mens han i oljesektoren tror på produksjonsselskaper som Shell, Equinor og Aker BP.
– Jeg venter at oljeprisen kan stige betydelig inn mot 2025 på grunn av lite leting siden 2016 og stadig stigende etterspørsel fra fremvoksende økonomier.