<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det kom som et sjokk

Etter papirtap på over 810 millioner kroner kan John Fredriksen nå få Axactor på billigsalg. Fredriksen slår ut sin hovedmotstander Endre Rangnes med frekk backhand. Rangnes er mildt sagt overrasket.

Publisert 3. apr. 2020
Oppdatert 6. apr. 2020
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 827 ord
Article lead
lead
SOLID KURSFALL: Endre Rangnes må forlate Axactor på dagen. I vinter avslo selskapet et bud på 22 kroner.  Foto: Bendik Haug Aurdal
SOLID KURSFALL: Endre Rangnes må forlate Axactor på dagen. I vinter avslo selskapet et bud på 22 kroner.  Foto: Bendik Haug Aurdal

Storeier John Fredriksen eier drøyt 31 prosent av Axactor, og ser ut til å si: Da capo Aktiv Kapital! I 2014 tjente han anslagsvis over 4 milliarder kroner på salget av Aktiv Kapital, etter å ha tatt selskapet av børs kun to år tidligere.

Nå bruker Fredriksen imponerende kort tid på å utnytte finansminister Jan Tore Sanners tiltak fra forrige fredag, da finansministeren justerte loven for tilbudsplikt og tilhørende regler for tilbudspriser i de børsnoterte selskapene på Oslo Børs.

Onsdag ble nemlig Glen Ole Rødland, med sterke relasjoner til Fredriksen, satt inn i posten som styreleder i Axactor. I tillegg ga andre styrerokeringer Fredriksen ytterligere tre personer i styret, som totalt består av seks representanter.

Og allerede sent torsdag kveld kom den overraskende beskjeden at selskapets sjef, Endre Rangnes, har fått fyken:

– Ja, det kom som et sjokk, det gjorde det virkelig, sier Rangnes til Finansavisen.

– Har det oppstått knuter på tråden som gjør at du og største eier ikke lenger er på bølgelengde?

– Nei, det er ikke min opplevelse, jeg har alltid vært opptatt av samtlige aksjonærers interesse. Som daglig leder har jeg fraskrevet meg stillingsvernet, og styret har det privilegiet at det kan sparke meg på dagen, sier Rangnes, som understreker at han «tar sterk avstand fra avgjørelsen og bakgrunnen for den».

Ser man på aksjonærlisten har Rangnes imidlertid en egenskap som stikker kjeppene i hjulene på Rødlands masterplan: Rangnes har 1,8 prosent av aksjene og har i tillegg opsjoner. Til sammen har ledelsen og administrasjonen et eierskap på nær 5 prosent i selskapet.

Og Rangnes har ingen interesse i å selge selskapet på dagens kursnivåer.

Lovendring gir 1,2 mrd. i rabatt

For når nå Axactor er krisepriset blir Sanners regelendring helt elementær for Fredriksen: Den løser opp i tilbudsprisen som ville vært hektet på et eventuelt bud på Axactor. Til tross for at Axactor nå er priset til 1,3 milliarder kroner, ville et bud på selskapet vært på minimum samme kurs som under emisjonen i februar i seks måneder.

Emisjonen på nær 520 millioner kroner ble satt på kurs 17,50, som priser Axactor til 3,2 milliarder kroner.

Men om Fredriksen nå vil utnytte den lave prisingen på børs, slipper han å betale 2,2 milliarder kroner for de resterende 70 prosentene av Axactor.

Før børsåpning fredag morgen, ble Axactor-aksjen omsatt for 7 kroner. Dersom Fredriksen legger på en premie og byr 8 kroner for de resterende Axactor-aksjene, vil prisen bli 1 milliard kroner for 70 prosent av selskapet.

Sanners regelendring har dermed gitt Fredriksen en Nille-prising på Axactor, og en potensiell rabatt på 1,2 milliarder kroner.

Nå har han også fjernet den mannen som trolig ville stått i veien for at Axactor blir tatt av børs: Endre Rangnes.

Sier nei til salg

Det som var en klassisk øvelse for investor Øystein Stray Spetalen – kjøpe et tomt, notert selskap på Oslo Børs, fylle det med nytt inventar og selge seg ut – resulterte i Axactor i 2015, da Nickel Mountain, tidligere gruvekollapsen IGE Resources, kjøpte seg inn i spansk gjeldsinnkrevning.

Siden har Rangnes formet hele virksomheten. Han har blant annet hatt med seg sentrale folk fra sin gamle arbeidsgiver Lindorff.

– Det nye styret består av fire personer som representerer den ene eieren, og ikke lenger hele aksjonærfelleskapet. Deres avgjørelse var overraskende, og den er trist, sier Rangnes om beskjeden han fikk torsdag.

– Axactor er blitt en av topp 10 gjeldsinnkrevere i Europa. Vi har bygget milliardverdier for eierne, og vi har nå et selskap med 1.200 ansatte. Ledergruppen er meget solid og vil kunne føre selskapet videre på en forsvarlig måte, sier Rangnes, og legger til:

– Jeg kjøpte selv aksjer i selskapet forrige onsdag, og har i aller høyeste grad hatt tro på dette selskapet. Jeg har heller ikke fått signaler fra det forrige styret om at det ikke har tro på meg, tvert i mot! Det forrige styret ga meg en lønnsøkning for 2020.

– Hva ville du sagt om det kom et bud på selskapet på dagens kursnivå?

– Jeg ville aldri solgt aksjene mine på dette nivået.

Solide renteinntekter

For Fredriksen har Axactor vært et blandet finansielt eventyr etter at han gikk inn i selskapet sommeren 2017. Han har siden kjøpt aksjer i flere omganger, og har et foreløpig papirtap på disse på 810 millioner kroner.

Men sommeren 2017 lånte Fredriksen også 120 millioner euro til ett av Axactors selskap for porteføljekjøp som er eid 50 prosent av Fredriksen og 50 prosent av Axactor. Lånet løper over fem år, og gir Fredriksens investeringsselskap Geveran Trading 6,5 prosent i rentepåslag over euribor.

Det felleseide investeringsselskapet ble satt opp for å kjøpe større gjeldsporteføljer og leiligheter i Spania, og på det meste eide det 6.500 leiligheter. Disse ble kjøpt fra spanske banker, og Axactor har bygget opp relasjon til disse bankene gjennom kjøp av porteføljer med misligholdte lån.

I tillegg er Geveran en stor eier i Axactor’s obligasjonslån – med flere titalls millioner euro. Også her er det et saftig rentepåslag.

Fredag ettermiddag sier Rødland til Finansavisen:

– Dette er en personalsak, og det er et enstemmig styret som står bak avgjørelsen.

FERSK STYRELEDER: Glen Ole Rødland. Foto: Iván Kverme