<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Corona-smell for FrP-ordfører

Investor og Sola-ordfører Tom Henning Slethei måtte selge seg ned i aksjemarkedet da coronakrisen traff porteføljen hans hardt.

  Publisert 15. mai 2020 kl. 20.06
  Oppdatert 18. mai 2020 klokken 13.27
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 422 ord
  VANSKELIG VÅR: Tom Henning Slethei, investor og FrP-politiker, har i likhet med mange andre som er eksponert i aksjemarkedet fått merke coronakrisen på porteføljen.  Foto: FrP

  Fjoråret var et godt år for investor og FrP-politiker Tom Henning Slethei, som i oktober tok over som ordfører i Sola kommune og som deretter så selskapet Alto Holding ende 2019 i pluss. Fra et underskudd før skatt på 8,1 millioner kroner i 2018, hentet det seg inn igjen i fjor til et ordinært resultat før skatt på 7,7 millioner kroner.

  Men i mars i år traff coronakrisen verden og finansmarkedene, og også Sletheis investeringsportefølje. Ifølge notene i 2019-regnskapet for Alto Holding ble investoren rammet av kollaps på både valuta- og aksjefronten.

  For valutaterminforretningene, som ble gjort gjennom datterselskapet Alto Invest, var situasjonen «svært dramatisk som i noen ukers tid i mars/april nesten var ute av kontroll, med opp mot 30 % endringer», heter det i regnskapet.

  Alto Holding

   
  (Mill.kr.) 2019 2018
  Driftsinntekter 0 0
  Driftsresultat −0,3 −0,2
  Res. før skatt 7,7 −8,1
  Årsresultat 7 6,9

  Er under kontroll

  Også aksjeporteføljen, som ved årsskiftet blant annet bestod av eierandeler i Polarcus, Instabank, Monobank, Noreco og diverse Havila-selskaper, fikk hard medfart. Den mer enn halverte seg på kort tid, og inneholdt aksjer på termin som krevde stadig mer sikkerhetsmargin.

  «Dette ble håndtert med nedsalg samt et kortsiktig lån med sikkerhet i aktiva», skriver Slethei i notene.

  – Jeg har ingen ytterligere kommentarer enn det som står i notene, sier en ordknapp investor til Finansavisen.

  – Valutaen har korrigert seg tilbake, men jeg vil ikke gå inn i detaljene, fortsetter han.

  Av regnskapet går det frem at valutasituasjonen nå ansees som håndterbar. Dette gjelder også aksjeporteføljen, som er «under kontroll».

  Noreco- og Polarcus-tap

  Ved utgangen av 2019 hadde Slethei en aksjeportefølje som var verdsatt til 42,4 millioner kroner, mot 57 millioner året før. Og mens coronakrisen generelt har tynget Sletheis investeringer den seneste tiden, var det tidligere Noreco som trakk ned.

  I 2018 tapte han 32 millioner kroner på én dag, da Noreco-kursen stupte fra 370 kroner til 100 kroner. Men heller ikke i år har Noreco vært en gullinvestering. 

  Siden årsskiftet har selskapet gjort det svakere enn det norske aksjemarkedet generelt, med et fall på nesten 35 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs har til sammenligning falt like under 20 prosent.

  Polarcus har utviklet seg enda svakere, med en nedgang fra årets begynnelse på hele 75 prosent. 

  Lavere hotellpris

  Slethei har dessuten satset på eiendom og hotelldrift, der sistnevnte – i likhet med finansmarkedene – har merket coronapandemien. Men han skriver i årsregnskapet at Hummeren Hotell, der han eier 91 prosent, har sikret utleie av rom, dog til en lavere pris. 

  Dette skal være håndterbart på grunn av kostnadsreduksjon og eventuell statlig støtte, men avhenger av hvor lenge myndighetenes tiltak varer.