<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

RCL henter  9 mrd.

RCL-aksjen falt 13,2 prosent i New York tirsdag på nyheten om at selskapet skal hente 1 milliard dollar - vel 9 milliarder kroner - i friske penger.

Publisert 14. okt. 2020 kl. 09.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 489 ord
STOR FLÅTE: RCL er med sine mange datterselskaper verdens nest største cruiserederi. På bildet «Oasis of the Seas»- Foto: RCL

Royal Caribbean Group (RCL) RCL trykker vel 8,3 millioner nye aksjer til kurs 60 dollar og henter 500 millioner dollar i ny egenkapital. Parallelt legges det ut et nytt konvertibelt obligasjonslån på 500 millioner dollar med forfall i 2023 til en rente på 2,875 prosent.

Begge plasseringene kan økes med inntil 75 millioner dollar og ventes fullført torsdag. Med fulltegning innebærer det at cruisekjempen vil bli tilført 1.150 millioner dollar, eller drøte 10,6 milliiarder kroner.

På New York Stock Exchange falt RCL-aksjen kraftig på nyheten og sluttet tirsdag på 60,61 dollar. Det verdsetter selskapet til 13 milliarder dollar, tilsvarende 120 milliarder kroner.

Awilhelmsen-gruppen i Oslo, der Alex Wilhelmsen er styreleder, er største aksjonær i RCL med en eierandel på 12 prosent.

STYRER AWILHELMSEN: Den familieeide Awilhelmsen-gruppen i Oslo er fortsatt største eier i Royal Caribbean med 12 prosent av aksjene. Den ledes av konsernsjef Sigurd E. Thorvildsen (til venstre) og konserndirektør Henrik Fougner. Foto: Eivind Yggeseth

Stilte skipene i pant

I mai lånte RCL vel 30 milliarder kroner i det amerikanske obligasjonsmarkedet. 28 av gruppens cruiseskip ble stillet som sikkerhet for låneopptaket den gangen.

Totalt har selskapet anslått en gjennomsnittlig «cash burn» på mellom 250 og 275 millioner dollar i måneden så lenge skipene som inngår i dagens flåte ligger uvirksomme uten passasjerer og inntekter.

I midten av april ble det kjent at RCL hadde besluttet å kutte fjerdedelen av de landansatte i USA for å redusere kostnader. Da fikk de vel 5.000 amerikanske ansatte i cruiserederiet beskjed om kraftige bemanningskutt på grunn av coronaviruset. Medregnet ansatte ombord har cruiseselskapene som inngår i RCL rundt 65.000 ansatte.

RCL driver trafikk under merkenavnene Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, Azamara og Silversea Cruises. Selskapet eier i tillegg 50 prosent i tyske TUI Cruises og 49 prosent av aksjene i spanske Pullmantur Cruceros.

Tilsammen har RCL en flåte på 63 cruiseskip i drift og ytterligere 15 i bestilling. 

Norske aner

Oslo-baserte Awilhelmsen - som den gangen het Anders Wilhelmsen & Co. - var i 1968 en av tre grunnleggere av RCL, og har i hele perioden vært en langsiktig og aktiv eier i rederiet. Gruppens styreleder Alex Wilhelmsen sitter i styret i cruisekjempen.

På det verste raste aksjekursen i RCL 85,4 prosent til 19,25 dollar på børsen i New York. Senere har aksjen hentet seg endel inn igjen og ble på topp i begynnelsen av september handlet til 71.50 dollar. I midten av januar i år ble aksjen på det meste omsatt for vel 135 dollar.

«Awilhelmsens aksjer i RCL er ikke belånt, og vi har ingen lånebetingelser knyttet til verdien av RCL-aksjer», sa Awilhelmsens konsernsjef, Sigurd E. Thorvildsen, på spørsmål fra Finansavisen 14. mars.

Etter tilbakekjøpet av Margaret Boel Garmanns aksjer er Aweco Holding, som eies av Arne Wilhelmsens sønner Arne Alexander, Bent Christian og Peter Preben Wilhelmsen, eneeier av Awilhelmsen.

Ved årsskiftet var den bokførte egenkapitalen i familieselskapet 9.165 millioner kroner, men selv på dagens aksjekurs i RCL ligger det store merverdier utover de bokførte, som er basert på en RCL-kurs på 216 kroner, eller 23,35 dollar.