<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Elon Musk sender den useriøse kryptovalutaen dogecoin til himmels

Dogecoin ble utviklet i 2013 på under tre timer som en spøk. Den siste uken har Elon Musks Twitter-referanser sendt valutaen til en markedsverdi på 6,6 milliarder dollar.

Publisert 16:48 6. feb. 2021
Oppdatert 16:55 6. feb. 2021
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 417 ord
DOGE: Dogecoin er basert på en internett-meme fra 2013, et bilde av en Shiba Inu-hund. Foto: Jiri Hera,Dreamstime

Den siste uken har en relativt lite omtalt kryptovaluta blitt hentet opp fra glemmeboka og brakt inn i lyset – «memecoinen» dogecoin.

De siste dagene har nemlig Elon Musk sendt flere Twitter-meldinger med diverse memes og referanser relatert til dogecoin.

Natt til lørdag postet for eksempel verdens rikeste mann en avstemning over «den fremtidige valutaen for jorden», der valget sto mellom «dogecoin to the moooonn» og «all annen krypto kombinert».

En time tidligere skrev Musk «much wow!» – en referanse til doge-memet som var svært populært i 2013 og 2014, som baserer seg på et bilde av en Shiba Inu-hund.

Musks Twitter-meldinger kan åpenbart tolkes som spøker og morsomheter fra Musk sin side, noe han ofte publiserer, men man må ikke undervurdere makten i Twitter-kontoen til Tesla-gründeren. 

Etter at Musk begynte å poste meldinger med referanser til Doge-memet og dogecoin, har kryptovalutaen steget så mye som 1.500 prosent, før den roet seg noe og ligger på en oppgang på omtrent 700 prosent siden 28. januar.

Hva er dogecoin?

Da bitcoin begynte å bli en seriøs aktør i 2013, bestemte utvikleren Billy Markus å utvikle en enkel kryptovaluta nærmest som en spøk. Kryptovalutaen ble basert på dataspillet «Animal Crossing», og Markus kalte valutaen for «bells», spillets virtuelle valuta.

Bells ble derimot ingen suksess, og ifølge Markus selv ble valutaen «hatet» av personer på nett. 

Det var da utvikleren Jackson Palmer fikk ideen om å basere en kryptovaluta på det da svært populære internett-memet «Doge», og Markus rekonfigurerte bells til det vi i dag kjenner som dogecoin. 

Ifølge Wall Street Journal var premisset for dogecoin å lage en så latterlig kryptovaluta at ingen ville ta den seriøst. Datautvinnere som utvant dogecoin ved å bruke kraftige datamaskiner til å løse innviklede algoritmer ble belønnet med alt mellom én og flere hundre tusen «mynter».

Kryptovalutaen ble raskt populær da den kom ut på markedet, og bidro blant annet til å sende det jamaicanske bobsledelaget til Sochi under OL i 2014. Som alle andre «memes» ble derimot valutaen raskt irrelevant og nærmest glemt bort.

Frem til januar 2021.

28. januar publiserte Elon Musk en Twitter-melding med et falskt magasinoppslag inspirert av «Vogue» med tittelen «Dogue». Dogecoin steg umiddelbart etter Twitter-posten, og snart hang Reddit-forumet «r/WallStreetBets» seg på – forumet som sto for Gamestop-oppgangen.

Det var nok til at meme-valutaen dogecoin kom tilbake for full maskin, der kryptovalutaen i løpet av januar steg fra en halv cent til åtte cent, skriver WSJ. 

Det tilsvarer en oppgang i området 1.500 prosent.

Billy Markus jobber ikke lenger på prosjektet, og har ifølge WSJ uttalt at oppgangen er «absurd».