<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forutså krakket under finanskrisen: – Tesla-aksjen kan rase 90 prosent uten store konsekvenser

«The Big Short»-investoren Michael Burry forutså finanskrisen i 2009 og mener at Tesla-aksjen kan falle hele 90 prosent uten store konsekvenser.

Publisert 17. feb. 2021 kl. 18.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 338 ord
NED: Michael Burry mener at Tesla-aksjen kan falle hele 90 prosent uten at det finansielle systemet vil knele.  Foto: Bloomberg

Den amerikanske investoren Michael Burry ble for alvor kjent da Christian Bale spilte han i filmen «The Big Short», som tok for seg noen av de som tjente rått på å forutse finanskrisen i 2009. 

Burry omtales som den første investoren som forutså at boligboblen i USA ville sprekke, og tjente selv over 100 millioner dollar på å vedde mot boligmarkedet. I tillegg sopte han inn 700 millioner dollar til de øvrige investorene i hedgefondet hans, Scion Capital. 

Investoren har de senere årene vært aktiv i aksjemarkedet gjennom fondet Scion Asset Management, og inntok en short-posisjon i Tesla-aksjen i starten av desember i 2020. 

Ny advarsel

Burry har tidligere vært ute og advart investorer med store posisjoner i Tesla om «å nyte oppturen så lenge den varer», og kom nylig med enda en dyster beskjed om Elon Musks selskap. 

«Hvis Tesla-aksjen stuper 90 prosent i år vil det stoppe kultlignende støtte fra enkelte investorer uten å skade finanssystemet», tvitret Michael Burry mandag. 

Han mener at hvis Tesla-aksjen bikker under 100 dollar så vil ikke det finansielle systemet krasje, og avfeier risikoen om at et fall i aksjen vil gjøre at investorene mister tilliten og at økonomien svekkes. 

«Men det vil utløse slutten for en tid for en bestemt type investeringer», legger Burry til og gjenspeiler hans nylige kritikk av spekulative investeringer som nevnte Tesla, bitcoin og GameStop. 

Kjent kritiker

Michael Burry har over lengre tid vært skeptisk til Tesla og begynte i fjor høst å tvitre om bilprodusentens lave lønnsomhet og skyhøye verdivurdering. Han har blant annet uttalt at han synes aksjekursen er «latterlig».

I en Tweet fra januar sammenlignet Burry veddemålet mot Tesla med hans spådom for boligmarkedskollapsen før finanskrisen. «Min siste Big Short ble større og større og enda større», skrev han. 

Til tross for gjentatte advarsler har Tesla-aksjen kun dundret en vei det siste året, nemlig oppover. Kursen er opp 410 prosent siden midten av februar i fjor og kursen står i 796,22 dollar.