<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Buffetts syv viktigste råd etter pandemien

Vi har vært inne i en turbulent tid det siste drøye året. Her er Buffetts beste råd etter opp- og nedturene.

Publisert 27. juni 2021 kl. 09.45
Oppdatert 27. juni 2021 klokken 18.58
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 795 ord
RÅD: Legendeinvestor Warren Buffett kommer med gode råd etter pandemien. Foto: AP Photo

For å oppnå suksess og komme sterkere ut av en krise må man se på det som en mulighet til å lære av markedsbevegelsene og investere pengene klokt. 

Warren Buffett har kommet seg gjennom pandemien ikke bare rikere – formuen hans oversteg 100 milliarder dollar i mars – men også med flere råd og tips til sine medinvestorer.

En gang kom han med det nå kjente sitatet «vis frykt når andre er grådige, og grådighet når andre viser frykt». Her er ytterligere syv råd Buffett har kommet med under pandemien. 

1. Invester i indeksfond

Under årsmøtet for Berkshire Hathaway, Warren Buffetts investeringsselskap, forrige måned snakket Buffett opp sin favorittinvestering, som også har vært en vinner under pandemien.

– Jeg anbefaler S&P 500-indeksfond, og det har jeg gjort i lang, lang tid, sier legendeinvestoren, og legger til at 90 prosent av pengene han etterlater sin kone skal plasseres i et S&P 500-fond.

Et indeksfond følger utviklingen til en børsindeks, og målet er dermed ikke å forsøke å slå den. 

Oslo Børs har gått nær 80 prosent siden pandemibunnen i mars i fjor. Hadde du satt 100.000 kroner i et indeksfond den gang, ville pengene være verdt 180.000 kroner i dag. 

– De som ikke kan noe om aksjer i det hele tatt bør kjøpe indeksfond, sier Buffett.

2. Vær praktisk – selv når markedet går av hengslene

Ja, mange har blitt millionærer fordi de klikket på riktig lenke på Reddit under lockdown-perioden tidligere i år, men Buffett har en helt annen tilnærming.

Han ser på det langsiktige bildet og anbefaler en praktisk tilnærming. 

– Å eie en diversifisert gruppe aksjer er mitt foretrukne valg. Men ha dem i en 30-års periode, anbefaler Buffett.

3. Hold deg til din langsiktige plan

Orakelet fra Omaha har holdt seg trofast til sin investeringsstrategi og har ikke gått bort fra at langsiktige investeringer er nøkkelen til en stabil finansiell fremtid.

Under Berkshire-årsmøtet ble han til og med minnet på at han en gang uttalte at «å eie en aksje i evigheten ville være en for kort tidsramme».

Buffetts råd er følgelig å sette opp en investeringsplan og holde seg til når det stormer rundt deg – som pandemien har gjort den siste tiden.

4. Vær forsiktig med enkelte investeringer

Coronakrisen har ikke vært langt unna å legge hele industrier i grus. Luftfartsindustrien verden over har blødd penger, men har klart seg takket være støtte fra myndighetene. 

Hadde man tatt bort denne støtten ville vi fått en helt annen flykrise enn den vi har sett, og det er ifølge Buffett måneder til vi ser normal drift i sektoren.

– Jeg vil fremdeles ikke kjøpe i luftfart, sa Buffett på årsmøtet.

Berkshire dumpet Delta Air Lines fra sin portefølje under pandemien, etter aksjeverdien mer enn halverte seg fra 1. mars til 15. mai i fjor. 

Siden den gang har aksjen imidlertid hentet seg inn igjen, på lik linje med flesteparten av luftfartsaksjene, men Buffett har liten tro på de fundamentale finanspostene i sektoren.

5. Utnytt lave renter

Buffett ser fantastiske muligheter for lån i 2021, takket være lave renter fra sentralbanker verden over.

– Det er en fascinerende tid. De lave rentene er enormt tiltalende. Økonomien gikk utfor et stup i mars, men ble gjenopplivet utrolig raskt, sier Buffett.

Rådet er å utnytte de lave rentene til å få en god avtale på boliglånet, og ikke bare for førstegangskjøpere, men også å refinansiere et allerede eksisterende boliglån. 

6. Bli kvitt kredittkortgjeld

Pandemien har rammet hardt og mange har sett seg nødt til å bruke kredittkort for å få endene til å møtes. 

Det fungerer over en kort periode, men Buffetts råd er å kvitte seg med gjelden så fort som mulig før de skyhøye rentene begynner å løpe.

Legendeinvestoren husker en gang en venninne av ham vant uventet mye penger, og spurte ham hva hun skulle bruke dem på. Hun hadde også kredittkortgjeld med 18 prosent rente.

– Hvis jeg hadde penger med 18 prosent rente ville det første jeg gjorde være å nedbetale det. Du kan ikke gå gjennom livet og låne penger til så høy rente og komme godt ut av det.

7. Vær alltid forberedt på det verste

Buffett har ikke fått kallenavnet Orakelet fra Omaha for ingenting. Han har investert tungt i forsikringsindustrien, og eier blant annet Geico. Å planlegge for det verste er en helt sentral del av denne sektoren.

– Vi har sett mye rart i verden de siste 15 månedene. Og vi tror at enda merkeligere ting vil skje i fremtiden, sa Buffett på årsmøtet.

Rådet er å forberede seg på hva som helst. Kjøpe livsforsikring. Pandemien har understreket viktigheten av å ha papirene i orden når uventede vanskeligheter oppstår.