<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette er Norges beste aksjefond

Fondsfinans Utbytte, med Harald Berge i spissen, har levert høyest avkastning blant de norske aksjefondene hittil i år. – Vi har nok hatt en del flaks, sier han.

Publisert 11. juli 2021 kl. 20.59
Oppdatert 13. juli 2021 klokken 13.23
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 821 ord
TRONER PÅ TOPP: Porteføljeforvalter Harald Berge i Fondsfinans har høyest avkastning hittil i år. Foto: Fondsfinans

Rekordmange nordmenn sparer i aksjefond. En undersøkelse av Opinion anslår at 46 prosent av den norske befolkningen har penger i et fond, hvor det spesielt er andelen unge fondssparere som øker mest.

Avkastningen til norske aksjefond svinger mye, og det er milevis mellom beste og dårligste fond, viser tall fra Morningstar. 

Hittil i år er det utrolig nok et utbyttefond som har gjort det best med litt over 25 prosent avkastning. Det er snakk om Fondsfinans Utbytte.

Utbyttefond på topp

Fondsfinans Utbytte ble opprettet i september 2019, og forvaltes av Harald Berge, sammen med Odd Hellem og Arne Simensen som assisterende forvaltere. 

Fondet er investert i et bredt utvalg av selskaper fra 9 ulike sektorer, hvor finanssektoren dominerer med 22 prosent, etterfulgt av industrisektoren med 17 prosent av forvaltningskapitalen, som ligger på over en halv milliard kroner.

Blant fondets aksjeposter er investeringene i Multiconsult, Kongsberg Gruppen, Austevoll Seafood og Yara med henholdsvis 45, 31, 25 og 33 prosent avkastning siden nyttår.

– Mange av aksjene i fondet har steget kraftig i år, og vi har nok hatt en del flaks. Et halvt år er en kort periode, og man må se på en lengre periode for å skille flaks fra dyktighet, sier Harald Berge.

– Har du troen på at avkastningen vil fortsette å øke slik den har gjort i første halvdel av 2021?

– Fondet vil neppe fortsette å gjøre det så bra over tid.

Velger høy kapitalavkastning

– Hvordan er utsiktene på lang sikt?

– Aksjene i fondet har en generert en betydelig høyere kapitalavkastning enn snittet på Oslo Børs de siste ti årene. Selskaper med høy kapitalavkastning er i en svært gunstig posisjon fordi de både kan dele ut en stor andel av resultatet i utbyttet, og i tillegg til å skape høy resultatvekst. Dette skyldes at slike selskaper får godt betalt for reinvesteringer i driften, og da trenger de ikke investere så mye for å oppnå en høy vekst.

– Aksjene vi eier er priset lavere enn gjennomsnittet på Oslo Børs, til tross for høyere kapitalavkastning. Vi mener at kombinasjonen av den lave prisingen og høye kapitalavkastningen , taler for at fondet vil gjøre det godt på lang sikt, sier Berge.

– Det er mange aksjefond der ute, hva har ført til at Fondsfinans Utbytte ligger på topp?

– Investeringsstrategien fungerte relativt bra da rentenivået begynte å stige. Da fikk enkelte vekstselskaper med høy prising sterk motvind, slik vi har sett blant flere grønne selskaper og IT-selskaper. Dette har vært en fordel for oss i år, og bidratt til den relativt gode avkastningen, sier Berge.

Aksjefondene med høyest avkastning

Navn på fond Avkastning hittil i år (%)
Fondsfinans Utbytte 25,4
Forte Trønder 24,0
Odin Norge A 21,7
Norse Utbytte 20,1
Pluss Aksje (Fondsforvaltning) 19,7
Pareto Investment Fund C 19,5
Danske Invest Select Norske Aksjer 19,4
Forte Norge 19,4
Danske Invest Norske Aksjer Inst I 19,4
Fondsfinans Norge 19,0

Forte på andreplass

I Fondsfinans' portefølje er det skandinaviske konsulentselskapet Bouvet årets dårligste investering.

Videre på listen over de beste fondene så langt i 2021, kommer Forte Trønder som har klatret nesten 26 prosent etter negativ avkastning i fjor. Equinor er den største beholdningen i porteføljen med 9 prosent av fondets verdi, etterfulgt av Aker BP med 7 prosent.

På en tredjeplass, noen prosentpoeng bak kommer Odin Norge A, med i underkant av 22 prosent avkastning. Dette er også et betydelig hopp fra fjorårets avkastning på 7,9 prosent.

Aksjefond med lavest avkastning

Navn på fond

Avkastning hittil i år (%)

DNB SMB A 0,0
Danske Invest Norge vekst 4,7
DNB Norge Selektiv A
6,7
Storebrand Norge Fossilfri A 6,8
Storebrand Vekst A 7,4
Arctic Norwegian Equities D 8,9
Storebrand Norge A 9,5
Holberg Norge A 11,6
SEB Norway Focus Fund C NOK 12,6
First Norway 13,5

Fra topp til bunn

Av de fondene med svakest avkastning siden nyttårsskiftet, ligger DNB SMB på bunn, og skiller seg ut som det eneste norske fondet med negativ avkastning – såvidt.

Fondet forvaltes av Dag Hammer, og investerer i små og mellomstore selskaper. 

PÅ BUNN: Forvalter Dag Hammer i DNB SMB. Foto: Iván Kverme

DNB SMB regjerte øverst på listen over avkastningsresultater i både 2019 og 2020, men har nå sunket til bunnen av listen. Fallet fra 39 prosent avkastning i 2020 til minus 0,03 prosent så langt i år, kommer av at mange av fondets investeringer på Euronext Growth som Kahoot, Kalera og Atlantic Sapphire har gått på store smeller det seneste året.

De svake resultatene har ført til en reduksjon av forvaltningskapitalen på mer enn en halv milliard kroner i løpet av kort tid. Situasjonen er av Finansavisens kilder blitt omtalt som et brannskadesalg.