<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Solberg og banksjef kuppet gård fra alkoholisert sponsor

Oddbjørn Lund sponset Henning og Petter Solberg med millioner. Da han selv trengte hjelp etter alkoholmisbruk, kuppet og delte Henning og banksjefen gården, via en hemmelig avtale.

Publisert 23. nov. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 10. feb. 2022 klokken 13.19
Lesetid: 6 minutter
Artikkellengde er 1429 ord
DELTE GODENE: Banksjef Rune Hvidsten i Askim & Spydeberg Sparebank var største kreditor i Skråperud gård. Henning Solberg overtok gården, og lot Hvidsten få 371.000 kvadrat av eiendommen for 500.000. Foto: FINANSAVISEN/NTB

– Jeg har hjulpet Henning med flere millioner kroner. Uten meg hadde han ikke kommet dit han kom. Hverken han eller broren, sier Oddbjørn Lund (63).

For 12 år siden eide han Skråperud gård, ti kilometer nord for Spydeberg sentrum og 46 kilometer fra Oslo. Ingen storgård, men 376 mål, hvorav drøyt 100 mål var dyrket, med hovedhus på 210 kvadratmeter bygget i 1983, grense til Glomma i syd og rett ved lysløype og populære Skimtefjell.

– Gjennom Hurtigruta Bilglass var jeg med på å sponse Solberg-brødrene siden de var guttunger. Vi var naboer, men jeg havnet utpå som følge av alkohol slik at det gikk over styr for meg, sier Lund.

Millionene han hadde tjent som gründer og eier av Hurtigruta Carglass var drukket opp.

– Gjemte for namsmannen

Fra 2007 begynte det å renne inn utleggsforretninger – fra Spydeberg kommune, bompengeselskapet, If, NAV, BMW Finans og flere andre.

– Plutselig en dag sto politiet på tunet. De ville erklære tvangssalg av gården.

Det var 23. november 2009. Én uke senere, den 1. desember 2009, reagerte Spydeberg Sparebank med utleggsforretning på 2,4 millioner. Men med tvangssalg ville den attraktive eiendommen kommet på det åpne markedet. Det hastet.

Finansavisen skrev lørdag 20. november om hvordan Henning Solberg fikk 5 millioner i «Sponsorpenger» for å skaffe konkursrytter Magne Modalslis selskap lån på 15 millioner i Askim & Spydeberg Sparebank. Forholdet mellom Solberg og banksjef Rune Hvidsten har vært nært i mange år.

– Henning og Rune kom på gården en ettermiddag/kveld med et forslag der de skulle hjelpe meg ut av det. Henning skulle refinansiere, og ta over lånet, mens jeg skulle få kjøpe eiendommen tilbake etter noen år. Begge sa de skulle hjelpe meg. Jeg hadde en verdifull vedmaskin til 130.000, som jeg hadde latt Rune bli deleier av, og ATV, samt ATV tømmerhenger som de ba meg kjøre til Rune slik at namsmannen ikke skulle ta den. Og hestehengeren måtte jeg kjøre til Henning, sier Lund.

IDYLL: Skråperud Gård i Spydeberg ligger innerst i en blindvei med grense til Glomma. Banksjefen kjøpte ut 371.000 kvadratmeter jord og skog for 500.000 kroner, mens Henning solgte tunet videre med gevinst.

Banksjefen tok jorden

– Jeg stolte på 100 prosent på dem. Rune skulle formulere kontrakten. Det gikk litt tid, så plutselig hastet det sånn å få signert den avtalen at den ble signert av Henning og meg på et bilpanser utenfor Hovin kirke i forbindelse med begravelsen til Hennings bestefar. Jeg var ikke helt edru, da heller, sier Lund.

I grunnboken datert 3. juni 2010 fremkommer det at Henning Solberg hadde overtatt gården for 3,7 millioner.

– Lånet på gården var på nesten 2,4 millioner kroner i 2009. En Mercedes 500 CL gikk til å dekke en deler av billånet. Smågjelden ordnet vi selv, sier Lund.

Lund forpaktet jorden til en nabo. Han mistet avtalen umiddelbart. Allerede 18. januar 2010 ble det registrert en forpaktningsavtale på gården med banksjef Rune Hvidsten som rettighetshaver.

Lånte til pipa

– Jeg skulle få bo på gården, men plutselig sto det en mann på gården som sa han skulle flytte inn. Henning sa mannen skulle bo der en kort periode, men så rev fyren meg ned fra traktoren, og jeg måtte flytte.

– Da jeg kom for å få tilbake utstyret jeg hadde kjørt til Rune og Henning, hadde Rune solgt det, mens Henning hadde skrevet over hestehengeren på sin kone, Maud.

TAPTE FAMILIEGÅRDEN: Oddbjørn Lund sto bak Hurtigruta Bilglass, og sponset Solberg-guttene med millioner. Foto: Privat

Som sikkerhet for gårdslånet på 2,4 millioner hadde Spydeberg Sparebank to pant – ett på 2 millioner fra 2003 og ett på én million fra 2007. Rallysporten er imidlertid dyr, og Henning Solberg har i mange år hatt behov for penger. Kort tid etter at eiendommen var skjøtet over på Henning Solberg, registrerte han et nytt pant på toppen, på 3,5 millioner kroner. Panthaver var Spydeberg Sparebank også her.

– Etter noen år hadde jeg kommet meg på bena igjen, og ville kjøpe gården tilbake sammen med en god venn, men da var det mye høyere gjeld på gården, og dessuten uten jord og skog, så det ble ikke noe av, sier Lund.

Eiendommen var da beheftet med 6,5 millioner. I februar 2013 tilkommer et nytt pant på ytterligere 3,3 millioner, også dette til samme bank.

Hemmelig avtale

Senere samme år vil Henning Solberg selge gården. Han legger ikke ut eiendommen på det åpne markedet, men overdrar den til en venn, Lasse Gareid, for 4,2 millioner. Gareid behøvde ikke engang søke lån, for Henning Solberg hadde allerede ordnet lån i Spydeberg Sparebank uten at det var levert inn så mye som en lønnsslipp.

Samtidig med at det skrives kjøpekontrakt på gården, skrives det også en ekstraavtale mellom Henning Solberg, Lasse Gareid og banksjef Rune Hvidsten. I avtalen sto det at Rune Hvidsten skulle få jorden og skogen på 371.000 kvadratmeter for 500.000 kroner. Avtalen skulle være hemmelig for å hindre at transaksjonen ble gjort direkte mellom Solberg og Hvidsten. Kun Hvidsten fikk avtalen.

Solgte uten å få penger

Tre år senere ble avtalen om jord og skog iverksatt. 8. januar 2016 skjøtes jord og skog over til Rune Hvidsten for nettopp 500.000 kroner. Lokalt blir det reagert på den lave prisen.

Selger, Lasse Gareid, så aldri de pengene. Banksjef Hvidsten håndterte transaksjonen i banken, og pengene var knapt innom Gareids konto før de ble ført videre uten at Gareid fikk røre pengene. De gikk angivelig til Solberg.

– Jeg fikk aldri de pengene, men ønsker ikke å kommentere hvor pengene forsvant, er alt Lasse Gareid vil si om saken.

Mellom Henning Solbergs gård og Rune Hvidstens gård er det 1,4 kilometer. Videre til Oddbjørn Lund/Lasse Gareids gård er det ytterligere 3,4 kilometer. Det er for naboer å regne.

Overførte hestehenger til kona

Henning Solberg tilbakeførte hestehengeren fra sin egen kone dagen etter at Finansavisen tok kontakt – 11 år etter gårdskjøpet.

Finansavisen har bedt Henning Solberg og Rune Hvidsten kommentere gårdskjøpet i Spydeberg samt hvilke økonomiske transaksjoner de har hatt seg imellom. Ingen av dem besvarer det siste.

«Oddbjørn hadde betalingsanmerkninger på over én million pluss bank, som han kom seg ut av. Hestehengeren har vi aldri hatt hos oss. Den har han hatt selv. Han bodde gratis på gården til vi valgte å selge. Jeg ville ikke kaste ut Oddbjørn, som var min støttespiller i tidlig oppstart av motorsporten. Prisen på jorda ble godkjent av landbruksmyndighetene, så der har jeg ingen kommentar. Det var så mye påkost på den gården, så tror ingen har tjent på dette prosjektet», svarer Henning Solberg i en e-post.

På nettsiden til Statens vegvesen fremgår det at hestehengeren ble overført til Maud Hellberg Solberg 19. august 2010. Men etter at Finansavisen kontaktet Solberg om saken mandag, har han tirsdag 23. november 2021 omregistrert hengeren fra Maud Solberg til en annen person.

Hvidsten vil heller ikke svare på hvor heldig det er at en banksjef driver utstrakt forretning med kundene.

– Vurderte prisen som fair

Det Hvidsten vil svare på er følgende: «Det fremsettes en rekke påstander som er basert på feil fakta. Det stemmer at jeg fikk en leieavtale på jorda på gården. Lund fortalte meg at det var flere som var interessert i denne, men at han ønsket meg som leietager.

«Kjøpet av gården var en avtale mellom Lund og Solberg. Jeg har aldri deltatt i noe møte på gården sammen med Lund og Solberg vedrørende salg».

Oddbjørn Lund står imidlertid fast på at Solberg og Hvidsten kom sammen for å kjøpe gården.

«Etter en tid ønsket Solberg å selge gården og fortalte meg dette. Jeg sa jeg kunne være interessert i jord og skog som tilleggsareal til mine egne arealer. Prisen vurderte jeg som fair, og i overensstemmende med de offentligrettslige prisreguleringer som gjelder for omsetning av landbruksarealer, i dette tilfelle ugrøftet innmark og uthogd og uplantet utmark».

«Lund spurte meg om han kunne sette ATV og henger hos meg for en periode. Dette sa jeg ok til».

«ATV ble stående på mitt verksted lenge og ble ikke hentet til tross for flere oppfordringer. Denne var i svært dårlig forfatning og startet heller ikke. Til slutt solgte jeg den, og Lund fikk salgssummen på 5.000 kroner i kontanter av meg. Tømmerhenger for ATV står fortsatt hos meg. Den har ikke vært brukt siden den ble satt her av Lund».

«Jeg kjøpte og betalte vedmaskin for kr. 35.000 av Lund, ikke deler av en vedmaskin».