<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Årets vinner- og taperaksjer

Øystein Stray Spetalen-kontrollerte Saga Pure har truffet blink med børsvinneren Horisont Energi. Verre har det gått med fornybarsatsingene til Kjell Inge Røkke.

  Publisert 23. jan. 2022 kl. 14.28
  Oppdatert 23. jan. 2022 klokken 14.28
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 355 ord
  GRØNT ER SKJØNT: Øystein Stray Spetalens Saga Pure er storaksjonær i den aksjen som har gitt høyest avkastning i år. Foto: Iván Kverme

  Januar begynner å nærme seg slutten og det har vært et ruglete børsklima drevet av høy inflasjon og rentehevinger. Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,6 prosent til 1.182,75 poeng.

  Hittil i år har 21 aksjer ved hovedindeksen gitt positiv avkastning, mens 48 kan vise til negativ avkastning. Best avkastning på hovedindeksen har seismikkselskapet TGS gitt med en oppgang på 24 prosent, tett etterfulgt av MPC Container Ships og DNO som har lagt på seg henholdsvis 22,6 og 19 prosent.

  På fjerdeplass finner man Subsea 7 med 10,4 prosent avkastning, etterfulgt av Aker BP og Norwegian.

  Årets taperaksje på hovedindeksen er biotekselskapet Nordic Nanovector med et fall på hele 41 prosent, etter at selskapet gjorde en kriseemisjon på 250 millioner kroner, der innsiderne knapt bidro.

  Saga Pure-selskap til topps

  Røkkes fornybarparaply, Aker Horizon, kan vise til et kursfall på nærmere 28 prosent. Vekstaksjene Kahoot, Tomra og Pexip har også vært sorgens kapittel, med avkastning på henholdsvis minus 28, 26 og 25 prosent.

  Ser man på hele Oslo Børs, inkludert Euronext Growth og Euronext Expand, kan 127 aksjer vise til kursoppgang. 16 aksjer er uendret, mens 209 har gitt negativ avkastning. Under følger en oversikt over de beste og dårligste aksjene på hele Oslo Børs.

  Øystein Stray Spetalen-kontrollerte Saga Pure har hatt stor suksess med å ta grønne selskaper på Euronext Growth. Årets børsvinner, Horisont Energi, kan vise til en oppgang på nærmere 60 prosent.

  Etter det følger Insr Insurance og 5th Planet Games med en avkastning på henholdsvis 54,7 og 54,6 prosent.

  Høyrisikoaksjer

  Oljemyggen Questerrre har lagt på seg 44 prosent i år, etter elleville spekulasjoner knyttet til erstatning i forbindelse med at Quebecs myndigheter foreslår å forby all leting og utvinning av olje- og gass i provinsen. 

  Interoil Exploration and Production, Nordic Mining, Green Minerals og Kyoto følger på plassene etter hvis man ser på hele Oslo Børs.

  Fellesnevneren for årets børsvinnere er at det er såkalte høyrisikoaksjer uten inntjening, eller sagt på en annen måte – spekulasjonsaksjer.

  En annen interessant observasjon er at Kjell Inge Røkke har tre av sine grønne satsinger på topp 10-listen med negativt fortegn. Det er snakk om Aker Offshore Wind, Aker Carbon Capture og Aker Horizons.