<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Panikk! Boblen er punktert, men børsfall gir muligheter

– Mange har det fryktelig vondt, men det er ikke mulig å få luft inn i boblen igjen. Men slike fall gir alltid muligheter, sier Peter Hermanrud.

Publisert 24. jan. 2022 kl. 15.12
Oppdatert 26. jan. 2022 klokken 09.39
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 663 ord
KAPITULASJON: – Dette er slutten. De som har vært glade i hotte aksjer som grønt og vekst må blø forferdelig, men børsfall gir alltid muligheter, sier Peter Hermanrud som vet hvilke aksjer han jakter på. Foto: Iván Kverme

Massive børsfall for grønne aksjer og teknologiaksjer har sendt hele aksjemarkedet ned. Ingen bryr seg lenger om vekstambisjoner langt inn i fremtiden, og en rekke aksjer er mandag ned 10 prosent eller mer.

Aksjestrateg gjennom mange år, Peter Hermanrud, gikk i fjor over til å satse som investor, og varslet samtidig om at børsfall har etterfulgt samtlige av hans jobbskifter tilbake i tid. Nå kan han få rett igjen.

– Jeg har lenge trodd at dette er en boble. Grunnen til det er at investorene har fullstendig urealistiske forventninger til at alle selskaper med en bra produktidé og høye vekstambisjoner kommer til å tjene masse penger, uansett hvor utfordrende teknologien er eller hvor tøff konkurransen blir. Nå sprekker boblen i alt fra grønne aksjer til teknologi uten inntjening, til bitcoin og GameStop. Det gjør fryktelig vondt for mange, sier Peter Hermanrud til Finansavisen.

– Dette er slutten

Taperlisten på børsen har selskaper som Capsol, M Vest Water, DLT, Harmonychain, Norsk Solar, Horisont Energi, Napatech og AutoStore.

– Det er godt mulig det rebounder, men dette er slutten. Nå er boblen punktert. Jeg tror ikke det er mulig å få luft inn i boblen igjen annet enn periodevis. De høye kursene har bare vært basert på at andre kjøper på enda høyere nivåer. Nå har mange brent seg stygt, sier Hermanrud.

Børstapere

Aksje Kursendring%
Capsol −23,00
Harmonychain −19,11
DLT −17,74
M Vest Water −17,70
Norcod −16,10
Meltwater −14,86
INSR −14,63
Teco 2030 −14,20
Canopy Holding −13,94
Kyoto Group −13,33
Norsk Solar −13,11
Horitont Energi −12,99
Aker Horizons −12,98
Idex −12,45
Kalera −11,93
Pyrme −11,88
Aker Carbon Capture −11,85
Softox −11,67
Fjordkraft −11,26
Aqua Bio Technology −11,11
Aker Offshore Wind −11,11
Kingfish −10,99
Hexagon Purus −10,91
Link Mobility −10,78
5th Planet −10,61

– Det er et år siden det toppet ut. Dermed har sentimentet snudd. Toppen for grønne aksjer var februar i fjor. Det samme var det med teknologiaksjer som ikke tjener penger, såkalt «non-profitable tech». I Norge er slike aksjer Kahoot, Pexip og Link Mobility – den stilen.

Mandag er Kahoot ned nesten 10 prosent, Pexip nær 7 prosent og Link nye 8 prosent.

– Må blø forferdelig

– Goldman Sachs har en egen non-profitable indeks i USA som har hatt omtrent det samme forløpet. Det har vært slakt av mye small cap, og småinvestorene begynner å gi seg. Det må være panikk der ute nå. De som har vært glade i hotte aksjer som grønt og vekst må blø forferdelig. Bare i dag er disse aksjene ned 6 prosent, sier Hermanrud.

– Har du brent deg selv?

– Ja, i absolutte tall har jeg det, men relativt har jeg gjort det veldig bra. Jeg har shortet de verste boblene som Nel, Aker Horizons og den svenske nettmegleren Avanza.

Nel har stupt fra 20 til 12 på tre måneder. Aker Horizons har stupt fra 38 til 21, mens Avanza er ned fra 370 til 285.

– Dette er kapitulasjonsfasen

For aksjemarkedet generelt er fallet mer moderat, men på bare én uke er hovedindeksen ned fra 1.220 til 1.155 – samme nivå der børsen bunnet ut midt i desember og det nivået børsen slet med å bryte gjennom gjennom sensommeren i fjor.

– Hvordan håndterer man dette?

– Det kommer an på hvordan man sitter, men dette er ikke nødvendigvis noe man skal stå igjennom. Kanskje skal man ikke måke ut i dag, men man må tenke på eksponeringen sin. Selskaper som skal vokse, og på mystisk måte tjene penger en gang i fremtiden vil være farlige lenge, men alt kommer an på posisjonen man har. Man må ikke tro at dette er en liten korreksjon som suser opp igjen snart. Det er kapitulasjonsfasen i disse aksjene, tror jeg.

– Hva gjør du?

– Egentlig veldig lite foreløpig. Det er en kombinasjon av å se ting som er billig i forhold til hva de tjener og samtidig passe på å shorte så man ikke får høyere nettoeksponering.

Jakter billige aksjer

Hermanrud ser imidlertid muligheter.

– Det gir alltid muligheter. Mulighetene ligger i gode small cap-selskaper. Selskaper som tjener ordentlige penger og ikke er dyre i forhold til det de tjener og vekst. Det vil si selskaper som holdt seg godt i starten av fallet, men kommet mye ned nå.

Samtidig advarer Hermanrud mot at børsfallet kan få realøkonomiske konsekvenser.

– Det er en del sånne aksjer. Spesielt interessant er nok de ikke-sykliske alternativene, for dette kan smitte på økonomien, sier Hermanrud.