<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nicolai Tangen fryktet uro og sparte Norge for flere milliarder

Nicolai Tangen tok selv initiativ til å beskytte Oljefondet mot renteoppgang og børsuro. Resultatet ble rekordhøye 82 milliarder kroner i meravkastning på tre måneder. Men hans dominerende rolle skaper også frustrasjon internt.  

Publisert 6. mai 2022 kl. 21.03
Oppdatert 6. mai 2022 klokken 21.09
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 700 ord
GODT JOBBET: Både aksjer og obligasjoner fikk en tøff start på året, men adm. direktør Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management gjorde sitt for å begrense skaden for fondet. Her avbildet i speilsalen i Norges Bank da tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen holdt sin siste årstale. Foto: NTB

Statens pensjonsfond utland, også kalt «Oljefondet», fikk i første kvartal 2022 en avkastning på minus 4,9 prosent, tilsvarende et tap på 653 milliarder kroner.

Men for den tidligere hedgefond-forvalteren Nicolai Tangen og de andre topplederne i Norges Bank Investment Management (NBIM), var det likevel grunn til å smile. For fondet slo referanseindeksen med 0,66 prosentpoeng – tilsvarende 82 milliarder kroner. 

Dette