<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Varsler vårrengjøring i kryptomarkedet

Kryptomarkedet er dratt ned i dragsuget av den globale børsuroen. – 90 prosent av de nye prosjektene kommer til å miste 90 prosent av verdiene, sier Arcane Cryptos Torbjørn Bull Jenssen.

Publisert 10. mai 2022 kl. 21.00
Oppdatert 12. mai 2022 klokken 09.06
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 541 ord
BEAR: Torbjørn Bull Jenssen tror kryptomarkedet står ovenfor en «vårrengjøring», hvor bare de mest etablerte kryptoverdiene vil overleve. Foto: Andreas Drange Jensen

Samtidig som at aksjemarkedene faller bredt i kjølvannet av corona-nedstengninger, inflasjon og Russland-boikott, har også kryptovaluta mistet store verdier.

Bitcoin, verdens største kryptovaluta målt i markedsverdi, har siden november i fjor falt om lag 50 prosent.

– Krypto blir med ned i dragsuget sammen med finansmarkedene. Det igjen drives av en perfekt økonomisk storm, som har ført til høyere renter, sier Torbjørn Bull Jenssen i Arcane Crypto.

– Dette har noen ekstra effekter på kryptovaluta. Når man se så store prisendringer som nå, utløser det noen av sårbarhetene.

Milliarder forduftet etter krakk
Lars-Daniel Westby i SpareBank 1 Markets og Kenneth Sivertsen i Pareto er helt uenige om hvor Kongsberg Gruppen skal etter 12 milliarder kroner forduftet fra Kongsberg Gruppen og aksjen stupte 19 prosent på børs i går.

Inflasjonen er fremdeles høy, og det ventes ytterligere rentehevinger fremover. Det går hardt utover aksjemarkedet, selv om selskapene presterer bedre enn forventet.

– Har man kommet inn i det beryktede «bear»-markedet nå?

– Det ser sånn ut. Min hypotese er fremdeles at Federal Reserve vil stramme til, og heller risikere resesjon, for så å kunne slippe opp senere. Det betyr at det skal nok bli en del verre, før man må komme til å måtte bråsnu og prøve å stoppe skredet, sier Jenssen.

Mot 20.000 dollar

Tirsdag ettermiddag ble en bitcoin omsatt for om lag 31.600 dollar pr. «mynt», og hvor mye kryptovalutaen skal falle før den når bunnen er usikkert.

– Hvis bitcoin går mot tilnærmet null, kommer jeg til å kjøpe alle. Men det er nok investorer med dypere lommer enn meg som kommer til å kjøpe før meg, men hvor det gulvet er, det vet man ikke, sier han og fortsetter:

– Jeg blir ikke overrasket hvis vi ser bitcoin nå 20.000 dollar i løpet av året.

Ifølge Jenssen blir bitcoin-prisen påvirket av tre faktorer:

– Én faktor er risikoviljen, som fører til prisfallet vi ser nå. Den andre er adapsjonen, og den tredje er hedgen mot en systemsvikt. Ser du på lang sikt, så kommer ikke den nåværende risikoviljen til å spille noen rolle.

Vårrengjøringen

Det er ikke bare bitcoin som har falt kraftig i løpet av året. Flere av de etablerte kryptovalutaene har stupt, og til og med flere «stablecoins» har mistet verdi, til tross for at de i utgangspunktet skulle følge dollarkursen.

– Det vi er vitne til nå er nok starten på en vårrengjøring. Med jevne mellomrom har man hatt disse brutale bear-markedene, og da har de prosjektene som ikke har klart å levere blitt vasket ut, forklarer Jenssen.

– Ser du på de som var her i 2013, og som fremdeles var her under 2017-boblen, så var det primært bitcoin. Ser du på hvilke som var her i 2017 og som antakeligvis kommer til å forbli her, så er det bitcoin og ether – resten kommer nok til å bli vasket ut, sier han.

Opptil 90 prosent av de nye prosjektene vil bli rammet, tror Jenssen.

– Vi har hatt en hype-periode for desentralisert finans og NFT-er, og der kommer 90 prosent av de nye prosjektene til å miste 90 prosent av verdiene, sier han.

– Det betyr ikke at ikke både DeFi og NFT har kommet for å bli, men tidevannet har løftet alle båter og nå går det ned. Da får vi se hvem som har badebukse.

Så langt i år har ether falt om lag 35 prosent, XRP 37 prosent, og litecoin 44 prosent – for å nevne noen. Den såkalte «memecoinen » dogecoin, som Elon Musk har lovprist på Twitter, har falt nær 30 prosent.