<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Duket for en klar vekstbrems

I dagens morgenrapport skriver Handelsbankens analytikere om økt oljepris, fall på Wall Street samt dagens viktigste tall fra ESB. 

  Publisert 9. juni 2022 kl. 08.22
  Oppdatert 9. juni 2022 klokken 08.46
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 298 ord
  Sara Midtgaard og Marius Gonsholt Hov Finansavisen

  Oljeprisen steg i går og sendte Wall Street bredt ned. Futures på Oslo Børs viser marginal oppgang på rundt 0,1 prosent.

  Frontkontrakten for brent-oljen brent handles nå til 123,50 dollar fatet som følge av amerikanske lagertrekk, og dette fyrer også opp under inflasjonsuroen. 

  Aksjemarkedet er avventende inn mot den viktige rentedommen fra den europeiske sentralbanken (ESB) som faller klokken 13.45 i dag torsdag. 

  – De beste av de beste aksjene
  – Dette er de «beste av de beste» globale aksjene å kjøpe akkurat nå, sier Bank of America. Øverst på Bank of Americas liste er halvlederselskapet ASML, luksusgruppen Louis Vuitton og sikkerhetsselskapet Assa Abloy. SEB nedgraderer i dag John Fredriksens Flex LNG til hold. Pareto oppjusterer kursmålet på Cloudberry Clean Energy til 25 kroner og gjentar kjøp.

  Klar vekstbrems

  Reviderte tall viser at BNP-veksten i eurosonen har vært sterkere enn antatt og steg til 0,6 prosent sammenlignet med forrige kvartal, mot forventede 0,3 prosent. Veksten var drevet av lageroppbygging og nettoeksport, mens konsumet faller.

  «Ser vi fremover, er det forventet at bidragene fra både lager og eksport blir svakere, samtidig som konsumet er ventet videre ned», skriver Sara Midtgaard, analytiker i Handelsbanken, i dagens morgenrapport.

  «Samlet sett er det duket for en klar vekstbrems i eurosonen i andre kvartal.»

  Dette er Bård Rosefs klare favoritt i oljeservice
  Analytiker Bård Rosef i Pareto Securities dekker oljeservice, offshore og fornybart. Han har en klar favoritt, men trakk også frem flere andre aksjer han liker godt. En aksje mener han imidlertid er for dyr, sammenlignet med andre tilsvarende i oljeservicesegmentet. Han innrømmet blant annet også at de bommet med kursmålet på én krone på PGS-aksjen, og at de her må gjøre noe. 08.06.22

  Hun understreker at arbeidsmarkedet fortsetter å være sterkt, og at det er god vekst i sysselsettingen. 

  «Lønnskravene følger etter, noe som igjen setter ytterligere press på inflasjonen. ESB er igjen tatt på senga av det sterke inflasjonspresset, og dermed fått det mer travelt med å normalisere renten», skriver analytikeren.

  Mulig dobbelheving

  ESB har vært tydelige i sin kommunikasjon om at renten skal settes opp ved det påfølgende møtet i juli. 

  «Strengt tatt burde de ha økt renten allerede nå. Men de har malt seg inn i et hjørne ved å vise til at verdipapirkjøpene vil avsluttes tidlig i tredje kvartal, og med en første renteøkning kort tid etterpå», skriver Midtgaard.

  Det betyr ifølge analytikeren at det i dag er snakk om en «normal» heving på 0,25 prosentpoeng. Men i lys av svært sterke inflasjonstall er det en ikke ubetydelig mulighet for en dobbelheving på 0,5 prosentpoeng.