<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Advarer mot Kjos-familiens kryptobørs

Investeringsdirektør og kryptokritiker Robert Næss setter spørsmålstegn ved den finansielle soliditeten til Norwegian Block Exchange. – Kundenes midler er trygge, kontrer finansdirektør Torstein Thinn. 

  Publisert 16. juni 2022 kl. 21.00
  Oppdatert 18. juni 2022 klokken 14.33
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 970 ord
  KRITISK: Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, mener det rasjonelle for kundene er å trekke pengene sine ut gitt hvor dårlig kapitalisert kryptobørsen er.  Foto: Iván Kverme

   

  En slags finanskrise rammer kryptoverdenen nå. Det startet med boblesprekk i valutakursene, og så begynte enkelte «stablecoins» å få problemer – kryptovaluta som er linket til dollar og som i hovedsak brukes som oppgjørsvaluta for bitcoin og andre kryptovalutaer.

  På mandag frøs den amerikanske kryptobanken Celsius kundenes innskudd grunnet «ekstreme markedsforhold», og én av verdens største kryptobørser, Binance, hindret også sine kunder uttak, dog kun i noen timer. 

  Torsdag handles bitcoin til rundt 21.000 dollar, som er svært nære det laveste nivået siden høsten 2020. Nedgangen fra kurstoppen i fjor høst, er nå på 70 prosent. Andre kryptovalutaer, som ethereum, har opplevd lignende kursfall. 

  Advarer mot norsk børs

  I lys av problemene til Celsius, der også mange norske kryptoinvestorer har plassert sin formue til en svært god innskuddsrente, har kryptokritiker og Nordeas investeringsdirektør Robert Næss vurdert muligheten for at noe av det samme kan skje her hjemme med Norwegian Block Exchange (NBX).

  Norwegian Block Exchange

   
  • Stig A. Kjos-Mathisen, Bjørn Kjos' svigersønn, er adm. direktør.
  • Lar kunder handle i diverse kryptovaluta.
  • Har planer om å etablere en kryptobank.
  • Kjos-familien er største eiere i selskapet.
  • Er notert på Euronext Growth med en markedsverdi på rundt 270 millioner kroner.
  • Styreleder er Nils Kristian Sundling. Bjørn Kjos og Kari Due-Andresen sitter også i styret. 

  Kryptobørsen har Norwegian-gründer Bjørn Kjos som største eier, og hans svigersønn, Stig A. Kjos-Mathisen, er adm. direktør. Aksjekursen har falt 58 prosent siden børsnoteringen i desember i fjor. I forbindelse med børsnoteringen var målsetningen å levere det første positive helårsresultatet i 2022. I 2024 var målet en omsetning på 400 millioner og et resultat etter skatt på 220 millioner kroner.

  Men foreløpig renner pengene ut av selskapet og inntektene var i fjor på kun 7,8 millioner kroner. 

   – De hadde ved årsskiftet 80 millioner kroner i egenkapital, men på den annen side hadde de aktivert 64 millioner kroner i utviklingskostnader og skattefordeler. De tapte 42 millioner på driften i fjor og med den utviklingen vi ser blant andre børser i år er det vanskelig å tro at 2022 blir bedre, sier Robert Næss.

  Han påpeker at selskapet hentet inn 15,8 millioner kroner i en emisjon i mai.

  – Men med burnraten deres så er nok de pengene for lengst brukt opp, sier han.

  50 millioner i innskudd

  Årsrapporten viser at kundene hadde kryptovaluta for 50 millioner kroner i innskudd ved utgangen av 2021. Gjelden i selskapet var ved utgangen av året på ubetydelige 2,4 millioner kroner, når man ser bort i fra kundenes innskudd som er selskapets gjeld, akkurat slik som i en vanlig bank. 

  – Hvis NBX knekker vil nok de innskuddene være usikre. For en innskyter virker det å være høy risiko å ha fordringer på NBX. Nå vet ikke jeg om det er noen garantier her som kan hjelpe på det bildet. Hvis ikke bør det være rasjonelt for kunden å trekke ut midlene, fortsetter Næss. 

  SJEF OG EIER: Stig A. Kjos-Mathisen, adm. direktør i Norwegian Block Exchange. Foto: NTB

  – Kundenes midler er trygge

  Finansdirektør Torstein Thinn reagerer kraftig på påstandene fra Næss:

  «Påstandene er direkte feil. Kundenes midler i NBX er trygge. Vi har strenge interne rutiner når det gjelder behandling av kundemidlene, og både kontoinnskudd og digitale valutaer står på adskilt konto, og vil aldri inngå i finansiering av driften av NBX», skriver han i en epost. 

  Thinn hevder også at selskapet har «meget solide og langsiktige eiere». De største eierne er Bjørn Kjos, hans datter og svigersønnen. Sparebanken Øst eier 9,43 prosent av aksjene, mens Christen Sveaas eier nær 8 prosent. 

  Thinn påpeker også at NBX er en børs, og ikke en bank slik som Celsius:

  «Det er også viktig å ha med seg at vår forretningsmodell er helt forskjellig fra Celsius og andre kryptoselskaper som har havnet i likviditetsskvis de siste ukene. Deres forretningsmodell er, og har vært å låne på eller låne ut kundenes midler, for så å gi en del av avkastningen tilbake til kunden. Dette har ført til at selskapene enten har tatt store lånetap eller at de har måttet stille alle verdier i pantesikkerhet for ikke å bli likvidert», skriver han.

  Næss er enig i at «kvaliteten på eierne» er bedre hos NBX enn i stablecoin-aktøren Terra og kryptobanken Celsius, og tror at de vil strekke seg langt for å ikke la kundene bli skadelidende. I tillegg mener han det er en stor fordel av de ikke har egenhandel og at de leverer revisorgodkjente tall. 

  – Men, hvis en ser for seg et scenario hvor kassen går tom så er en avhengig av at eierne stiller opp. Dersom det ikke skjer så vil jo innskyterne måtte avvente en bobehandling for å få ut midler. Da vil de raskt finne ut at de bitcoinene som finnes i appen deres egentlig er en fordring på NBX og ikke noe de eier direkte, sier Næss og legger til:

  – Så kanskje rådet til kunden er å følge godt med på hva eieren gjør og gjerne stiller krav til at eierne putter inn godt med midler slik at de har en god margin.

  EIER: Norwegian-gründer Bjørn Kjos. Foto: NTB

  NBX kutter kostnader

  Onsdag smalt nyheten om at en konkurrerende norsk kryptobørs, Firi, som for øvrig er langt større enn NBX, må nedbemanne for å kutte kostnader. Det skjedde kort tid etter at verdens største kryptobørs, Coinbase, også måtte kutte kostnader og meldte om at omsetningen hadde falt med en tredjedel. 

  Onsdag ettermiddag kom NBX med en oppdatering til markedet der det blant annet kom frem at nedturen i kryptomarkedet har ført til et fall i antall nye kunder, og at den seneste tids dollarstyrkelse vil resultere i høyere kostnader for NBX. Selskapet vil tilpasse aktivitetsnivået og progresjon til de rådende markedsforholdene.

  Robert Næss har de seneste par årene vært den mest profilerte kritikeren av kryptovaluta i Norge. Han har uttalt seg kritisk til en rekke momenter rundt kryptovaluta, deriblant bitcoins strømforbruk i forbindelse med utvinningen, infrastrukturen (for eksempel stablecoins), og sa i fjor høst at han tror bitcoin på sikt vil miste all sin verdi.