<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Det nye Mekka for finansfolk

«De klassiske finanssentrene går i oppløsning,» sier professor ved LSE, Tom Kirchmaier.

Publisert 1. juli 2022 kl. 16.16
Oppdatert 1. juli 2022 klokken 16.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 274 ord
SKJULT BAKSIDE: Ferieparadiset Dubai har i mange år tiltrukket seg rike russere og kriminelle som ønsker å skjule formuen sin. Foto: Dreamstime

Etter å ha tiltrukket seg kryptoselskaper, eiendomsinvestorer og russiske milliardærer, tiltrekker Dubai seg nå hedgefondforvaltere, ifølge Bloomberg.

Et av verdens største hedgefond, ExodusPoint Capital Management, registrerte seg i Dubai International Financial Centre i juni. 

Samtidig forlot All Blue Capital hovedkvarteret sitt i London til fordel for den største byen i emiratet. Michael Platts private investeringsselskap BlueCrest Capital Management ekspanderer også til emiratet.

Skatteparadis

Disse er bare få av et voksende antall selskaper som forlater finansdistrikter i blant annet London og Hong kong, til fordel for Dubais skattefrie paradis. 

«Vi er i en unik situasjon hvor de klassiske finanssentrene går i oppløsning,» sa Tom Kirchmaier, professor ved London School of Economics. 

«Å bo i Dubai - det kommer ned til personlige preferanser for lave skatter, god infrastruktur og lav regulering,» la han til. 

For fondsforvaltere som flytter dit, tilbyr byen gode fremtidsutsikter. Det samme gjelder for personer med høye formuer, men også investorer, ifølge avisen.

De forente arabiske emirater er estimert å tiltrekke seg en tilflytting på 4000 millionærer i år, ifølge konsulentfirmaet Henley & Partners.

– Ikke et tilfeldig valg

Høye oljepriser er en annen fordel. De svimlende høye råoljeprisene styrker økonomien og markeder i Gulf.

Dubai har derimot den siste tiden vært under internasjonal gransking og blitt beskyldt for å bidra til hvitvasking, skatteunndragelse og økonomisk kriminalitet. 

Byen har i flere år tiltrukket seg finansfolk fra Asia og rike russere som vil investere pengene sine i utlandet. Det er også en attraktiv by for kriminelle som ønsker å skjule formuen sin fra skattemyndighetene.

Den globale vakthunden for økonomisk kriminalitet, Financial Action Task Force, plasserte i mars UAE på sin gråliste.