<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Toppsjefen i Evergrande går av

Adm. direktør Xia Haijun og finansredaktør Pan Darong i det kriserammede eiendomskonglomeratet Evergrande går av. 

    Publisert 23. juli 2022 kl. 16.34
    Oppdatert 24. juli 2022 klokken 12.34
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 283 ord
    KINA: Et uferdig Evergrande-prosjekt i Wuhan. Foto: Bloomberg

    Det kinesiske eiendomskonglomeratet Evergrande, som sliter tungt med gjeld, har erstattet sin adm. direktør Xia Haijun og finansdirektør Pan Darong. 

    Nyheten fremkommer fra en Bloomberg-oppdatering. 

    Kriserammede Evergrande har lån og forpliktelser på over 300 milliarder dollar, noe som videre har bidratt til å forsure stemningen blant bedrifter og forbrukere. Aksjekursen har følgelig rast de seneste årene, og er ned over 90 prosent siden 2020. 

    Krise i eiendomssektoren

    Det er ikke bare Evergrande som sliter med høy gjeld. Flere av Kinas børsnoterte eiendomsselskaper bader i gjeld og sliter med å betale låneforpliktelsene. 

    Samtidig nekter kjøperne å betale på lån for uferdige boliger.

    Ifølge en fersk rapport fra Næringslivets Hovedorganisasjon, har kinesiske gjeldsnivåer økt som følge av at kinesiske myndigheter den seneste tiden har stimulert kredittveksten for å støtte opp under veksten i økonomien. Styringsrentene er senket og reservekravene til bankene er redusert. 

    Ifølge South China Morning Post har 19 eiendomsaktører i Kina havnet i mislighold, mens 18 av de mest gjeldstunge selskapene har utsatt overdragelse av eiendomsprosjekter med inntil et år. Ifølge avisen står minst en av fem kinesiske utbyggere nå i fare for å gå konkurs, med henvisning til kredittvurderingsbyrået S&P Global Ratings. 

    Situasjonen er uoversiktlig.  

    Frykter kollaps - tar grep

    Den viktige eiendomsnæringen har stor innvirkning på den kinesiske økonomien, og myndighetene har derfor lenge forsøkt å hindre at kollapsen i eiendomssektoren skal videreføres til resten av økonomien.

    Kinesiske myndigheter tar nå grep for å løse krisen, og har gått ut med en oppfordring til banker og finansinstitusjoner om å gi ut lån til utbyggerne for at de skal kunne ferdigstille de uferdige eiendommene og følgelig roe kjøperne som for tiden nekter å betale huslån. 

    Myndighetene vurderer også å gi avdragsfrihet til kjøperne som er rammet av krisen. 

    Det kinesiske eiendomsmarkedet er følgelig midt i en krise.