<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Taxfree-kongen tjente over 100 millioner i fjor

Pandemien satte en stopper for taxfree-handelen på landets flyplasser. Likevel tjente taxfree-kongen Terje Stykket 109 millioner kroner og tok et kjempeutbytte.

Publisert 17.55 29. juli 2022
Oppdatert 19.46 31. juli 2022
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 597 ord
NEDGANG FOR TAXFREE: Investor Terje Stykket fikk et godt år, men opplevde dårlig inntjening fra taxfree-virksomheten som fortsatt bærer preg av pandemien. Foto: NTB

Investeringsselskapet Stykket Holding kan melde om et knallår i fjor, med et årsresultat på drøyt 108,8 millioner kroner. Det er opp fra minus 23,5 millioner kroner i 2020. 

Terje Stykket eier selv 55 prosent av investeringsselskapet, mens de resterende 45 prosentene eies av Stago Holding som igjen eies av Stykkets tre barn. Etter fjorårets gode resultater tok familien ut et samlet utbytte på 75 millioner kroner.

Omsetningen til Stykket Holding-konsernet steg i samme periode fra 1,1 milliard kroner til snaut 1,4 milliarder kroner. Det er det høyeste for Stykket siden milliardimperiet Validus ble solgt i 2013. 

Konsernet består i dag av flere ulike datterselskap innen eiendom, industri/service, IT- og televirksomhet, samt handelsvirksomhet gjennom taxfree-selskapet Travel Retail Norway (TRN).

Styreleder Per Christian Voss i Stykket Holding er svært fornøyd med fjoråret og porteføljen de hadde.

– 2021 var et godt år for konsernet, der stort sett alle selskaper som konsolideres inn gikk bra, sier han til Finansavisen.

Voss møtte Terje Stykket da de begge ble valgt inn i hovedstyret i Norges Røde Kors helt tilbake i 1999. Siden 2008 har Voss vært engasjert i en rekke av Stykkets forretningsvirksomhet.

GLISER GODT: Investor Terje Stykket, Stykket Holding. Foto: NTB

– Hyggelig gevinst

Ifølge Voss skyldes mye av resultathoppet fra 2020 til 2021 gevinsten konsernet mottok ved salg av eierandeler i IT- og telekomselskapet Erate.

– Vi fikk en hyggelig gevinst gjennom salget av Erate-aksjene, sier han.

Stykket Holding-konsernet gikk inn på eiersiden i Erate i 2014 med en eierandel på 65 prosent. Da omsatte telekomselskapet for 65 millioner kroner. I fjor omsatte Erate for omtrent 650 millioner kroner.

I tillegg fikk konsernet god inntjening gjennom aksjeposten de satt på i Mylna Gruppen, Skandinavias største leverandør av treningsutstyr til proff- og privatmarkedet. Konsernet hadde en eierandel i selskapet på 68 prosent ved utgangen av 2021.

Stykket Holding

(Mill. kr) 2021 2020
Driftsinntekter 1.373 1.099
Driftsresultat 233,0 43,0
Resultat før skatt 125,6 −12,6
Årsresultat 108,8 −23,5

Svakt år for taxfree

Ifølge Voss hadde taxfree-virksomheten (TRN) i 2021 et nokså svakt år, som til vanlige tider er en god pengemaskin for konsernet. Restriksjoner og nedstengning som en konsekvens av pandemien har uten tvil dempet inntektene for taxfree-butikkene.

– I likhet med 2020 hadde vi ikke noe utbytte fra taxfree-virksomheten i fjor. I et normalt år har vi hatt ganske gode utbytter herfra, sier han.

Gjennom selskapet Norse-Trade eier Stykket 26 prosent av TRN. Norse-Trade eier konsernet sammen med NorgesGruppen hvor eierandelene henholdsvis er 51 og 49 prosent.

TRN har hatt en usikker fremtid de seneste årene ettersom kontrakten med Avinor utgår i 2022. Dog ble det i fjor annonsert at TRN vant taxfree-konkurransen for Avinors lufthavner i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. Femårskontrakten fornyes dermed 1. januar 2023, og sikrer videre fremtidig inntjening for Stykket Holding-konsernet.

Voss opplyser for øvrig også om et resultatmessig dårlig år for DSG Technology, et selskap som er heleid av Stykket Invest.

– DSG Technology er et selskap under utvikling og er ikke i ordinær drift, sier han.

Har solgt seg ned

Så langt i år har Stykket Holding solgt seg ut av flere selskaper, og porteføljen har snevret seg inn siden slutten av fjoråret.

– I 2022 har vi solgt oss ut av Utleiesenteret og Mylna Gruppen. Av de operative selskapene vi sitter med nå er det kun fire med virksomhet av betydning, sier Voss.

Ved spørsmål om veien videre forteller Voss at de ved tidlig sommertider begynte å søke nye lukrative investeringsmuligheter.

– Stykket Holding er tuftet på Terjes salg av Validus-konsernet for snart ti år siden. Etter å ha realisert tre av selskapene vi har hatt i flere år, og med et formål om å investere og utvikle andre selskaper, er det naturlig å se etter andre spennende investeringsmuligheter.

– Vi har allerede to–tre interessante investeringer vi lukter på, men ingenting er konkludert ennå, sier Voss.