<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

JP Morgan raidet

Tyske påtalemyndigheter har besøkt JP Morgan, og mistenker storbankens deltakelse i den største skatteunndragelsen i tysk historie.

Publisert 31. aug. 2022 kl. 15.01
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 259 ord
I SØKELYSET: JP Morgans tyske virksomhet. Foto: Bloomberg

Tyske påtalemyndigheter starter tirsdag en razzia mot JP Morgans Frankfurt-kontor, som en del av etterforskningen av bankens eventuelle rolle i en omfattende skatteunndragelse, skriver Bloomberg og flere andre internasjonale medier.

JP Morgan har bekreftet razziaen, og legger til at banken vil samarbeide med tyske myndigheter.

Størst i tysk historie

Over 50 personer deltar i razziaen som omfatter boliger tilhørende fire mistenkte, og i tillegg et revisjonsselskap som ikke er et mål i etterforskningen. Myndighetene har ifølge nyhetsbyrået med seg spesialister som skal grave frem bevis i e-poster, også tilknyttet avtaler som ligner på «cum-ex.»

«Cum-ex» er en trading-strategi som søkte å dra nytte av tysk skattelovgivning før 2012 ved å la flere investorer begjære tilbakebetaling av skatt på utbytter som ble betalt ut bare én gang. Myndighetene mistenker at minst 10 milliarder euro, altså nærmere 100 milliarder kroner, skal ha blitt unndratt skatt med denne metoden i løpet av en periode på drøye ti år.

Skandalen har blitt kalt den største skatteunndragelsen i tysk historie og har offisielt blitt erklært som ulovlig praksis av landets høyeste domstol.

Første toppsjef siktet

Etterforskningen omfatter i alt rundt 1.500 personer, og JP Morgan er ikke den første Wall Street-banken i søkelyset. Påtalemyndighetene raidet Barclays' Frankfurt-kontorer i mars dager etter at de besøkte Bank of America/Merrill Lynch. Morgan Stanley led samme skjebne i mai.

Ifølge Bloomberg er fire rettssaker underveis mot bankansatte og en advokat. Fire bankansatte har blitt dømt i tidligere saker. I juli kom siktelsen mot den første toppsjefen i «cum-ex»-etterforskningen, Tidligere M.M. Warburg-sjef Christian Olearius har avvist påstandene.