<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Et produksjonskutt kan bli nødvendig

Etter et fall på mer enn 20 prosent for prisen på Brent-olje, møtes OPEC+ mandag for å vurdere hvorvidt et produksjonskutt blir nødvendig for å balansere markedet. 

Publisert 3. sep. 2022
Oppdatert 3. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 251 ord
VIL GJENOPPRETTE LIKEVEKT: Prins Abdulaziz bin Salman kunngjorde nylig at råfutures har løsrevet seg fra realitetene i tilbud og etterspørsel, og at nye produksjonsbegrensninger kan være det beste verktøyet for å gjenoprette likevekt i oljemarkedet.  Foto: NTB

Etter et langvarig fall i råoljeprisene, inkludert et fall på mer enn 20 prosent for Brent-oljen siden starten av juni, møtes medlemmer i OPEC+ mandag for å diskutere ulike løsninger for å balansere markedet, ifølge Bloomberg.

– Et produksjonskutt kan bli nødvendig for å balansere markedet, varsles det i forkant av OPEC+-møtet. 

Det forventes imidlertid at OPEC+ blir enige om å holde produksjonen jevn når de møtes mandag. Likevel liker Saudi-Arabias energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, ofte å overraske observatører. 

Vil gjenopprette likevekt 

Han kunngjorde nylig at råfutures har løsrevet seg fra realitetene i tilbud og etterspørsel, og at nye produksjonsbegrensninger kan være det beste verktøyet for å gjenoprette likevekt. Denne kunngjøringen ble støttet av andre OPEC+-medlemmer. 

– OPEC+ har et større behov for å vurdere et utvidet spekter av scenarier på dette møtet, sier Christian Malek global leder for energistrategi i JP Morgan Chase & Co, som peker på et makrobilde preget av volatilitet ledet av motstridende datapunkter på etterspørsel og resesjon. 

– Det er også et stramt oljemarked, med usikkerhet i forsyningen fra Libya til Irak. 

Brent-oljefutures handles rundt 94 dollar fatet i London, en nedang rundt 24 prosent på under 3 måneder. 

Hva skjer med den største oljeimportøren?

Kina, den største oljeimportøren, har den seneste tiden vist tegn til en alarmerende økonomisk nedgang samtidig som USA har nærmet seg resesjon. I mellomtiden har det vært en gjenopptakelse av atomforhandlingene som kan gjenopplive råoljestrømmene fra Iran. 

Det er likevel et utbredt syn i bransjen om at globale markeder vil stramme seg etter hvert som Kinas gjenoppblomstring etter langvarige nedstengninger øker etterspørselen.