<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Øyner kvadrupelheving fra Fed

Magne Østnor i DNB Markets sier at markedet nå øyner kvadrupelheving – 100 basispunkter – fra Federal Reserve neste uke. Det samme kan skje i januar. 

Publisert 14. sep. 2022 kl. 08.08
Oppdatert 14. sep. 2022 klokken 08.37
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 208 ord
STUP: Valutaanalytiker Magne Østnor, DNB Markets. Foto: Are Haram

Gårsdagens inflasjonstall fra USA overrasket på den negative siden og markedene ble sendt utfor stupet. 

Kjerneinflasjonen hadde avtatt noe de siste månedene og bidro til at investorene fikk stadig mer tro på mer gradvise rentehevinger fra Fed fremover. Men den gang ei. 

– I USA hadde ikke kjerneinflasjonen nådd toppen likevel, sier Magne Østnor i DNBs morgenrapport i dag.

Roger Berntsen: Alt handler om inflasjonen
13.09.22

Tallene fra amerikanske myndigheter viste at konsumprisindeksen i USA steg 0,6 prosent fra juli til august. Fra august i fjor steg prisene 6,3 prosent. Totalinflasjonen var 0,1 prosent på månedsbasis og 8,3 prosent på årsbasis. Konsensus pekte mot 6,1 prosent i kjerneinflasjon og 8,1 prosent i totalinflasjon.

Det gjorde at alle de tre amerikanske indeksene falt kraftig. S&P 500 endte ned 4,3 prosent, Nasdaq ledet fallet med 5,2 prosent, mens Dow Jones falte 3,9 prosent.

– Markedsreaksjonene var ikke til å misforstå. Raskere renteoppgang og en høyere og utsatt rentetopp bidro til økt frykt for en dypere resesjon, sier Østnor.

Forventningene til hvor raskt og hvor mye Fed skal heve renten har steget jevnt og trutt gjennom august, men gjorde et hopp i går. Nå priser markedet inn en ikke ubetydelig sannsynlighet for 100 basispunkter heving i styringsrenten på rentemøtet neste uke og ytterligere 100 basispunkter i løpet av januar neste år til en topp nær 4,3 prosent.