<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kjøper seg inn i Porsche

Oljefondet skal ha forpliktet seg til å tegne aksjer når Volkswagen tar Porsche på børs. Investorinteressen peker mot betydelig overtegning.

Publisert 14. sep. 2022 kl. 09.22
Oppdatert 14. sep. 2022 klokken 13.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 264 ord
LIKER PORSCHE: Oljefondet, ledet av Nicolai Tangen. Foto: NTB

Volkswagen kjører videre med børsnoteringen av Porsche, og har nå sikret seg det norske Oljefondet som hjørnesteinsinvestor, opplyser personer med kjennskap til saken til Bloomberg.

Mens fondsforvalteren Norges Bank Investment Management (NBIM) har forpliktet seg til å tegne aksjer, har T Rowe Price Group ifølge nyhetsbyrået også indikert sin interesse. Volkswagen selv meldte tidligere denne måneden at Qatar Investment Authority inngått en såkalt «preliminary commitment» for kjøp av en 4,99 prosents eierandel.

Representanter for Volkswagen, Porsche og NBIM har alle avslått henvendelser om kommentarer.

– Mange ganger overtegnet

Porsche-noteringen blir en av de største europeiske børsintroduksjonene noensinne, og Volkswagen ser etter en prising på 70–85 milliarder euro.

HSBC, som ikke er med på børsnoteringen, skrev derimot i en analyse tirsdag at Porsche ikke er verdt mer enn 44,5–56,9 milliarder euro. Den lavere verdsettelsen ble blant annet begrunnet med at etterspørselen kan lide hvis resesjonen slår inn.

Målet er ifølge kilder å sluttføre et prisintervall over helgen og begynne å ta imot ordrer fra investorer tidlig neste uke, og én av kildene opplyser at forvaltere allerede er informert om at investorinteressen peker mot mange ganger overtegning.

Red Bull-gründer neppe med

Red Bull-gründer Dietrich Mateschitz skal også ha vært i samtaler om en mulig investering, men avslår trolig etter at et potensielt Formel 1-partnerskap mellom Porsche og Red Bull kollapset.

Investorer som deltar i børsnoteringen vil ifølge Bloombergs kilder bli solgt preferanseaksjer som følger uten stemmerett, mens Porsche og Piech-klanen, som kontrollerer Volkswagen, vil kjøpe ordinære aksjer separat for å skaffe seg en blokkerende minoritetspost i Porsche.