<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Han sender et forvirret signal

Britene strever med å klare levekostnadene. Da vekker det reaksjoner at regjeringen vil fjerne bonustaket for bankansatte.

Publisert 16. sep. 2022 kl. 13.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 325 ord
BRITISK FINANSMINISTER: Kwasi Kwarteng. Foto: NTB

Storbritannias nye finansminister Kwasi Kwarteng vurderer å fjerne bonustaket for bankansatte, men ingen beslutning skal være tatt ennå, opplyser kilder til Financial Times og The Guardian.

Motivasjonen er at London risikerer å miste terreng til finanssentre som New York, Frankfurt, Hongkong og Paris, og The Guardians kilde trekker frem at Frankrike tilbyr en skattesats på 30 prosent for å lokke ansatte i investeringsbanker. Kwarteng skal være av den oppfatning at samlede britiske skatteinntekter kan øke om London lokker bankansatte til å bli i landet.

Dagens bonustak ble innført under finanskrisen i 2008, og går ut på at eventuelle bonuser begrenser seg til to ganger grunnlønnen. Kwartengs ønske om å fjerne taket er en del av det finansministeren selv kaller «big bang 2.0», et dereguleringsinitiativ som har til hensikt å gjøre London mer konkurransedyktig.

Den britiske regjeringen ventes 23. september å legge frem et minibudsjett som inneholder skattelettelser og strømstøtteordninger for husholdninger og bedrifter.

– Et forvirret signal

Galopperende energipriser har sendt britisk inflasjon til rekordhøye nivåer, og Goldman Sachs har tidligere i høst estimert at den kan toppe 20 prosent på sitt høyeste neste år. At forslaget om å fjerne bonustaket for de bankansatte kommer samtidig som at mange britiske familier kjemper for å klare sine levekostnader, faller i dårlig jord hos flere. 

– Folk blir overkjørt av kraftig stigende priser etter den lengste og tøffeste lønnsskvisen i moderne historie. Finansministerens førsteprioritet bør være høyere lønn for alle – ikke å stimulere kjempebonusene for dem som er på toppen, sier generalsekretær Frances O’Grady i Trades Union Congress (TUC), britenes nasjonale hovedsammenslutning av fagforeninger.

Torsdag uttalte Andrew Sentance, seniorrådgiver i Cambridge Econometrics og tidligere styremedlem i Bank of Englands pengepolitiske komité, til BBC at fjerning av bonustaket vil sende «et forvirret signal.» 

Da viste han ikke bare til at mange rammes av stigende kostnader, men også at regjeringen for øvrig forsøker å oppmuntre til tilbakeholdenhet i lønnskrav.