<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Til topps igjen i stor rangering

Oslo og de andre nordiske hovedstedene stiger på rangeringen, det samme gjør Kjell Inge Røkkes nye hjemby. Russiske byer stuper derimot.

  Publisert 22. sep. 2022 kl. 12.54
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 449 ord
  FIRE ÅR PÅ TOPPEN: New York holder på førsteplassen blant verdens viktigste finansbyer. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

  New York holder på posisjonen som verdens fremste finanssentrum. Det viser den 32. utgaven av Z/Yen Groups undersøkelse av finanssentrenes konkurransedyktighet, som utføres i samarbeid med China Development Institute (CDI).

  Den amerikanske storbyen har nå holdt på topplassen helt siden september 2018.

  Samtidig holder London på sin annenplass, mens Singapore har rykket opp fra en sjetteplass til en tredjeplass, og dermed skjøvet Hongkong ut av pallen. Hongkong er nå vurdert som verdens fjerde fremste finanssentrum, ifølge den 32. utgaven av Global Financial Centres Index (GFCI).

  – New York har holdt på topplasseringen blant globale finanssentre i fire år. Londons annenplass ser sikker ut, kommenterer Michael Mainelli, professor og leder av Z/Yen. Han mener imidlertid at London trenger en betydelig global endring for å igjen kunne utfordre helt på topp.

  Topp 20 øker alle

  Paris er nå blant topp ti igjen, på en tiendeplass, etter å ha vært nummer 11 i den forrige utgaven av indeksen, som kom 24. mars i år. Tokyo har på sin side rast ned fra niendeplass til 16. plass, noe som kan reflektere en relativt treg opphenting etter coronapandemien.

  Til tross for den lavere rangeringen, går den japanske hovedstadens rating opp 5 poeng. I det hele tatt kan samtlige av de 20 fremste finanssentrene glede seg over en høyere rating i Z/Yen-indeksen.

  Blant topp 40 er det bare én by som opplever ratingnedgang. Det er Madrid, på plass 40.

  Oslo øker med hele 32 poeng, som gir en oppgang fra 39. til 35. plass. København klatrer fra 35. til 30. plass, mens Stockholm synker to plasser til en 28. plass. Helsinki har klatret fra 49. til 44. plass, og Reykjavik stiger fra 109. til 94. plass.

  Kjell Inge Røkkes nye hjemsted, sveitsiske Lugano, er nå nummer 58, etter en klatring på hele 14 plasseringer fra mars.

  KLATRER 14 PLASSER: Lugano i Sveits, Kjell Inge Røkkes nye hjemsted. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

  Russiske byer faller kraftig

  Generelt er gjennomsnittsratingen for samtlige byer i rangeringen opp 4,83 prosent fra den 31. utgaven av indeksen, og snittet er dermed oppe på nivå med den 27. utgaven fra mars 2020. Dette til tross for Russlands krig i Ukraina, ustabiliteten i økonomien og energimarkedene samt inflasjonspress.

  Når det gjelder de russiske innslagene i rangeringen, som teller totalt 119 byer, går det imidlertid i utforbakke nå – en ventet utvikling, ifølge Z/Yen.

  Moskva skyves ned hele 22 plasser, til en 73. plass. Og St. Petersburg er ned 17 plasseringer, til nummer 114.

  Finanssentrumsrangeringen omfatter nå 119 finansbyer verden rundt – mens ni nye byer er til vurdering. Den baseres blant annet på en spørreundersøkelse utført blant mer enn 11.000 personer som jobber i finansbransjen.

  Første utgave kom i mars 2007. Rangeringen oppdateres to ganger i året, i mars og i september.