<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bear market: Oktobers kompliserte aksjehistorie

En sterk oktober måned er spesielt kjent ved mellomvalget i USA, hvor aksjer har for åtte tiår på rad har endt i grønt. Skeptikere advarer at historikken kan bli utfordret av dagens rentebilde.

Publisert 2. okt. 2022 kl. 16.22
Oppdatert 2. okt. 2022 klokken 23.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord
HISTORISK OPPGANG: Den historiske oppgangen i oktober kan bli utfordret av dagens makrobildet. Foto: Bloomberg

September levde opp til sitt rykte som en brutal måned for aksjer. Hovedindeksen på Oslo Børs endte i minus 12,48 prosent for september. Oktober måned har på sin side et rykte for å være en «bear market killer», da måneden er knyttet til historisk sterk oppgang. 

En sterk oktober måned er spesielt kjent ved mellomvalget i USA, hvor aksjer har for åtte tiår på rad har endt i grønt. 

Skeptikere advarer investorer at strammere pengepolitikk og et haukete fed, sammen med et pessimistisk sentiment i frykt om resesjon kan overgå sesongbaserte trender, skriver MarketWatch. 

«Jeg tror ikke noen av oss kan huske en tid hvor det var så ille for både obligasjoner og aksjer, det må være tilbake i 2008, så dårlig har det gått i år, sa David Kelly, global aksjestrateg for J.P Morgan Asset Management. »

På fredag stengte den sentrale S&P 500 indeksen til sitt største prosentfall for en måned siden mars 2020. For Dow Jones og Nasdaq er de inne i de verste 9 måneders perioden siden 2002, i følge Dow Jones Market Data.

Oppgang 

Historisk har aksjer sett oppgang knyttet til mellomvalget, mye som et resultat av usikkerhet knyttet til hvilke politiske beslutninger som kan komme ut av Washington, skriver Wall Street Journal. Markedet etter mellomvalget pleier å være strekt uansett hvilke kandidat som vinner. 

Denne høsten skal demokratene forsvare deres kontroll i Representantenes Hus og Sentatet. 

Oppgangen i etterkant av mellomvalget har historisk blitt ledet av teknologiaksjer, noe som kan bli utfordret av dagens rentebilde. 

Dette påpeker også Strategas analytiker, Courtney Rosenberg som sier at sektoren møter større press i år med høyere renter. Høyere diskonteringsfaktor på fremtidig inntjening kan gjøre det utfordrende for sektoren å stå for den historiske oppgangen knyttet til mellomvalget.