<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Svakere krone en effektiv støtpute

September var en blodrød måned på verdens børser, men kraftig kronesvekkelse mot dollar dempet fallet for Nordnets sparekunder.

Publisert 4. okt. 2022 kl. 09.09
Oppdatert 7. okt. 2022 klokken 12.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 488 ord
LEMPET UT AKSJEFOND: Kundene i Nordnet, der Bjørn Erik Sættem er spareøkonom. Foto: Iván Kverme

Septemberstatistikk viser at Nordnets sparekunder nettosolgte fondsandeler for 742 millioner kroner i løpet av en blodrød måned på verdens børser. Aksjefond ble nettosolgt for 662 millioner, og nettosalget har ikke vært større siden 760 millioner kroner i «coronamåneden» mars 2020.

Rentefond ble nettsolgt for 88 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 8 millioner kroner.

– Effektiv støtpute

Resesjonsfrykten preget markedene i september, og verdensindeksen falt 9 prosent målt i amerikanske dollar. Alle de store regionene falt betydelig, mens Oslo Børs endte måneden ned 12 prosent. Hittil i år er verdensindeksen ned 25 prosent målt i dollar.

– For norske investorer har svekkelsen i norske kroner – og den sterke dollaren – fungert som en effektiv støtpute i hele år og dempet verdifallet, også i september, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem ifølge en pressemelding.

Han trekker frem KLPs globale indeksfond som eksempel. Målt i norske kroner er fondet ved utgangen av september ned kun 9 prosent hittil i 2022. Det identiske fondet, med valutasikring, er ned hele 23 prosent.

– Differansen på 14 prosentpoeng skyldes ene og alene svekkelsen i norske kroner, som har vært spesielt stor mot dollaren og noe mindre mot euro, forklarer Sættem.

Investeringsdirektør Joar Hagatun i Kron trekker frem det samme i sin september-rapport.

– Mange har det siste året anbefalt å bytte til valutasikrede indeksfond på bakgrunn av en relativt svak norsk krone. Den siste måneden er et eksempel på at det ikke nødvendigvis er lurt å fjerne støtdemperen når veien er ruglete. Dersom du har sittet med et valutasikret globalt indeksfond har du nå fått visket ut all avkastning siden november 2020, sier han ifølge en pressemelding.

Tar ned risikoen

Børsuroen gjør at fondskundene reduserer risikoen i porteføljene. Trygge pengemarkedsfond utgjorde fem av ti fond på kjøpstoppen i Nordnet i september, og var to av de tre mest kjøpte i Kron. 

KLP Pengemarked var det aller mest kjøpte fondet på begge plattformer.

– De beste rentene på sparekonto i bank ligger nå på 2-3 prosent. I et pengemarkedsfond kan du forvente å få 3-4 prosent avkastning det neste året, og enda mer om Norges Bank vil fortsette å sette opp styringsrenten. I perioder med økte renter er pengemarkedsfond spesielt gunstig, siden kundene får glede av den økte renten i samfunnet nesten umiddelbart, sier spareøkonom Sættem.

– Mange har nå fått et attraktivt alternativ til både bankkonto og aksjer, istemmer Hagatun i Kron.

Solgte teknologi

På salgstoppen er flere av fondene som Nordnets kunder har mest penger i, som DNB Teknologi, Nordnet Indeksfond Global ESG og Nordnet Indeksfond Norge.

– Når kundene selger seg ned så mye, er det naturlig at det er høyest salg av de største fondsposisjonene, selv om disse fondene har god langsiktig historikk, forklarer Sættem.

Samtidig sitter Nordnets pensjonskunder – de mest langsiktige kundene – stille i båten. Kundene med egen pensjonskonto nettokjøpte aksjefond 52 millioner kroner i september, omtrent som i en normalmåned.