<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dette er neppe starten på et børsrally

Goldman Sachs-strateger ser ingen varig børsoppgang før USA går inn i resesjon eller inflasjonen svekker seg «åpenbart».

Publisert 4. okt. 2022 kl. 13.46
Oppdatert 4. okt. 2022 klokken 14.43
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 439 ord
GOLDMAN-STRATEG: David Kostin. Foto: Bloomberg

Wall Street fikk en pangstart på oktober, men Goldman Sachs er raske med å helle kaldt vann i blodet på alle som tror dette er starten på en større oppgang.

«Så er dette et bærekraftig vendepunkt for aksjer? Usannsynlig», skriver et analyseteam for globale markeder ledet av Dominic Wilson i en oppdatering. Teamet er skeptisk til at en varig oppgang vil komme før amerikansk økonomi enten går inn i en resesjon eller ser en åpenbar, bærekraftig svekkelse av inflasjonen.

– Husholdninger vil selge

Samtidig spår Wilsons kollega David Kostin, som er Goldmans aksjestrateg for USA, at amerikanske husholdninger vil selge aksjer for 100 milliarder dollar i 2023.

«Historisk har svakere vekst og høyere arbeidsledighet sammenfalt med at husholdninger selger aksjer», går det ifølge Marketwatch frem av et kundenotat datert 30. september.

Goldman-prognoser viser nå at amerikansk BNP-vekst vil falle fra 1,6 prosent i 2022 til 0,9 prosent i 2023, mens ledigheten vil øke fra 3,6 til 4,0 prosent.

– Ytterligere rom til å kutte

Husholdninger kjøpte aksjer for rundt 1.200 milliarder dollar i det hektiske «coronaåret» 2020, og har ifølge tall fra Federal Reserve vært den største kjøpergruppen i det amerikanske aksjemarkedet siden. Men i andre kvartal 2022 fikk kjøpsinteressen seg en liten knekk. Dette, sammen med kursfallet på børsene, utløste ifølge Goldman-strategene et kraftig fall i husholdningenes aksjebeholdning.

 «Selv om mange investorer har redusert sin aksjeeksponering i år, er deres beholdning i aksjer generelt høy historisk sett. Hedgefond, aksjefond og husholdninger har fortsatt høy eksponering i aksjer sammenlignet med det siste tiåret, noe som indikerer «ytterligere rom til å kutte eksponeringen om makrobildet fortsetter å forverre seg», skriver de ifølge nettstedet.

«Samtidig bør utenlandske investorer være nettoselgere av amerikanske aksjer. Hvem er mulige kjøpere? Selskapene bør fortsette tilbakekjøpene av egne aksjer neste år, og pensjonsfond vil trolig kjøpe aksjer», heter det videre.

Fed strammer til enda mer?

I kjølvannet av den tredje trippelhevingen på rad i september, erkjente Fed-sjef Jerome Powell i etterkant at sjansene for en såkalt myk landing der sentralbanken lykkes i å svekke veksten og temme inflasjonen uten å utløse resesjon, vil falle hvis Fed må stramme til enda mer for nå inflasjonsmålet på 2 prosent.

Slår den myke landingen til, spår Goldman-strategene S&P 500 i 4.000 innen utgangen av 2023. Men ved en resesjon spår de indeksen ned i 3.150 før den stiger til 3.750 før neste år ebber ut.

Tirsdagens futureshandel peker for øvrig mot at Wall Street starter tirsdagens handel der markedet slapp mandag, med kraftig oppgang. Knapt to timer før børsåpning stiger futures for de ledende indeksene 1–2 prosent.