<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ray Dalio gir opp kontroll av Bridgewater

Hedgefond-forvalter og milliardær Ray Dalio trer av som investeringsdirektør i Bridgewater. Hovedfondet Pure Alpha strategy har en avkastning på 34,6 prosent i år. 

    Publisert 4. okt. 2022 kl. 21.08
    Oppdatert 6. nov. 2023 klokken 12.55
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 449 ord
    TREKKER SEG TILBAKE: Grunnlegger av hedgefondet Bridgewater Associates trekker seg tilbake etter å ha planlagt det i over ti år. Foto: Brendan McDermid

    Etter å ha prøvd i tolv år trer hedgefond-forvalteren Ray Dalio av. 

    Grunnleggeren av Bridgewater Assosiates har nå gitt fra seg kontrollen av selskapet som han har bygd opp til å være verdens største hedgefond. 

    Bridgewater har over 150 milliarder dollar under forvaltning, som nå overlates til en yngre generasjon med forvaltere og deres egen visjon for investeringer. 

    Den 30. september overførte han sine stemmerettigheter til styret og gikk av som en av Bridgewaters tre investeringsdirketører. 

    – Ray har ikke lengre det siste ordet, det er en stor endring, sier investeringsdirektør Nir Bar Dea. 

    Planlagt

    Dalio la frem planen for nedtrapping tilbake i 2010, med en tanke om at overgangen ville ta litt over to år. Dalio har derimot uttalt at han fant det vanskelig å finne etterfølgere. Nå er de på plass og han trekker seg tilbake. 

    – Dette har vært et naturlig hendelsesforløp, så snart vi var klare trakk jeg meg tilbake, sier Dalio, 73 år. 

    – Jeg hadde ikke tenkt til å holde på rollen til jeg døde. 

    Av uttalelsen kommer det frem at Dalio skal beholde en posisjon i styret med tillten «Grunnlegger og CIO-mentor». 

    Hovedfondet Pure Alpha Strategy har en avkastning på 34,6 prosent i inneværende år. All Weather-fondet som er designet til å levere en mer stabil avkastning, er ned 27,3 prosent for året. 

    Ideer

    Før Dalio startet Bridgewater fra rommet sitt i New-York i 1975, jobbet han som råvaremegler. Etter svært sterke resultater på tidlig 2000-tallet, reiste forvalterne titalls milliarder dollar og landet mange av de største institusjonene som kunder.

    Basert i Westprot, Connecticut ble Brigewater kjent for hemmelighold og ble sammenlignet med en kult. 

    Visjonen til Dalio var å skape en kultur hvor de beste ideene vinner frem, et såkalt «Idea meritocracy». Han mente at beste måten å oppnå dette var gjennom radikal ærlighet og radikal åpenhet i organisasjonen. 

    Åpenhet om uenigheter ble satt pris på og de ansatte ble vurdert på attributter som troverdighet. Samtidig ble alle møter tatt opp. 

    Utfordrende

    Det siste tiåret har over syv ulike personer hatt tittelen som konsernsjef eller med konsernsjef.  

    – Det har vært en utfordrende prosess. Ray har sterke meninger om hvordan ting skal gå, sier Greg Jensen, som har vært i selskapet siden 1996 hvor han startet som intern. 

    Overtakelsen betyr at Ray Dalio kan bruke mer til på frivillighet og lære bort kunnskap til andre. Hedgefond-forvalteren er blant annet svært aktiv på sosiale medier med over 900.000 følgere på Instagram, hvor han deler sine erfaringer og meninger. 

    Ikke alene

    Det er derimot ikke bare Dalio som har hatt utfordringer med å trekke seg tilbake. Hos BlackRock, verdens største forvalter av alternative investeringer, har 75 år gamle Steve Schwarzman fortsatt rollen som som styreleder og konsernsjef. 

    I det britiske PE-fondet har Henry Kravis 78 år og George Robert 79 år, fortsatt rollen som medforman av styret.