<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsens mest populære bjellesauer

Øystein Stray Spetalen, Aasulv Tveitereid og Svend Egil Larsen er de mest populære bjellesauene på Oslo Børs. – Jeg er forundret over at så mange følger meg, sier sistnevnte.

    Publisert 7. okt. 2022 kl. 20.59
    Oppdatert 3. jan. 2024 klokken 13.47
    Lesetid: 5 minutter
    Artikkellengde er 1208 ord
    1. PLASS: Øystein Stray Spetalen er den mest populære bjellesauen, og han har tidligere sagt «De aksjene jeg selger på fredag kan jeg kjøpe uken etterpå». Foto: Eivind Yggeseth

    NB: Se Finansavisens nye Bjellesau-tjeneste der du kan følge aksjehandlene til Norges 200 mest interessante investorer

    Det er alltid fristende å kopiere de beste. En velkjent handelsstrategi er å følge såkalte bjellesauer, som historisk har tjent penger på gode investeringer.

    Disse beskrives gjerne som ekstremt kompetente, med mye kunnskap og erfaring. Kombinerer man dette med at de også har tjent mye penger på aksjer, vil man få mange følgere, ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

    – Når disse bjellesauene da tar et stort jafs av et selskap, vil mediene skrive om det og de får ytterligere oppmerksomhet rundt sine investeringer. Dette bidrar til en sterkere og på mange måter en selvoppfyllende profeti når man først har fått statusen bjellesau, sier han.

    Men hvem er egentlig børsens mest populære bjellesauer? For å vurdere det, har vi tatt utgangspunkt i tjenesten Tekinvestor, som tilbyr aksjonærlister. De har laget en oversikt over de mest fulgte investorene, som man kan kan få varsler om når det gjøres handler.

    Spetalen på topp

    Øverst på bjellesaulisten troner Øystein Stray Spetalen, som har tjent seg søkkrik på aksjer. Spetalen er kjent for å være en kortsiktig trader som gjør hyppige handler, og han deler sjelden sine betraktninger om enkeltaksjer.

    «Jeg har som prinsipp at jeg ikke kan kommentere aksjer jeg kjøper eller selger. De aksjene jeg selger på fredag kan jeg kjøpe uken etterpå. Det jeg trodde var riktig i går kan være feil i morgen», sa Spetalen under Investordagen i regi av Finansavisen for en del år siden.

    – Man ser åpenbart en effekt når Spetalen kjøper eller selger. Mediene skriver om det, så han får ekstra oppmerksomhet. Han er kjent for å være ekstremt kompetent og en skarp mann som mange hører på, sier Mads Johannesen.

    2. PLASS: Tidligere stjerneanalytiker Aasulv Tveitereid har slått seg stort opp som privatinvestor. Foto: Iván Kverme

    Nummer to på bjellesaulisten er Aasulv Tveitereid, som investerer gjennom Aat Invest. Den tidligere stjerneanalytikeren er tungt inne i seismikkselskapet TGS, Kitron, Protector Forsikring, Multiconsult, Note og Europris.

    – Jeg er forundret

    Så kommer den store overraskelsen. På tredjeplass kommer traderen Svend Egil Larsen, som er best kjent som best kjent som «Robotdødaren». Han er aktiv skribent på forumet Xtrainvestor, men driver også podcasten AksjeSladder sammen med Lars Brandeggen og Erlend Dunér Henriksen, som for øvrig er på 8. og 9. plass på listen.

     – Jeg er forundret over at så mange følger meg. Opp gjennom årene har jeg gjort noen lure ting, som kanskje er en medvirkende årsak. Jeg er med i podcasten AksjeSladder der vi har pitchet inn noen caser som har slått til, blant andre Havyard. Når det er sagt finner jeg ikke gull hver gang, sier Svend Egil Larsen.

    3. PLASS: – Jeg finner ikke gull hver gang, sier Svend Egil Larsen. Foto: Kent Skibstad

    – Har du opplevd en kursreaksjon som følge av din inntreden i en aksje?

    – Ja, noen ganger. Nyhetsbyrået TDN følger også mine bevegelser i aksjemarkedet, sier han. 

    – Hvor mange handler gjør du pr. dag?

    – Når markedet er volatilt som nå kan jeg gjøre 30–40 handler, mens på en vanlig dag er det typisk 10–20 handler. Det er ingenting sammenlignet med før da jeg fort gjorde 100 trades hver dag. Årsaken til det er algoritmer. Før gjorde jeg det som algoritmene gjør i dag, sier han på telefon fra Spania.

    Børsens største bjellesauer

     
    Plass Navn
    1 Øystein Stray Spetalen
    2 Aasulv Tveitereid
    3 Svend Egil Larsen
    4 Ketil Skorstad
    5 Atle Sandvik Pedersen
    6 Arne Fredly
    7 Espen Teigland
    8 Lars Brandeggen
    9 Erlend Dunér Henriksen
    10 Torstein Tvenge
    11 Peter Hermanrud
    12 Kristian Falnes
    13 Tore Aksel Voldberg
    14 Nicolay Grove
    15 Jan Haudemann-Andersen
    16 Kjetil Myrlid Aasen
    17 Egil Dahl
    18 Petter Stordalen
    19 Edvin Austbø
    20 Arne Blystad
    21 Harald Espedal
    22 Andreas Hofstad
    23 Ole Morten Halvorsen
    24 Folketrygdfondet
    25 Kristian Lundkvist
    26 Ole Petter Kjerkreit
    27 Christen Sveaas
    28 Ståle Hellenes
    29 Zafer Kara
    30 Eigil Stray Spetalen
    31 John Fredriksen
    32 Harald Moræus-Hanssen
    33 Magnus Halvorsen
    34 Sundt-familien
    35 Bjørn Rune Gjelsten
    36 Trond Mohn
    37 Haakon Sæter
    38 Johan H. Andresen
    39 Stein Erik Hagen
    40 Bjørn Inge Pettersen
    41 Alv Kjos-Hanssen
    42 Runar Vatne
    43 Ulf Huse
    44 Jan Petter Sissener
    45 Kjell Inge Røkke
    46 Marius Borthen
    47 Thor Hushovd
    48 Radiumhospitalets Forskningsstiftelse
    49 Peter Anker
    50 Stian Tandsæther
    Kilde: Tekinvestor

    Mange ukjente navn

    Høyt på bjellesaulisten finner man Ketil Skorstad på en fjerdeplass, etterfulgt av Atle Sandvik Pedersen – som også er aktiv på Xtrainvestor. På sjetteplass er Arne Fredly, som hadde følgende å si om seg selv og andre bjellesauer under DNB Invest i fjor:

    «Når du leser om hva vi har kjøpt, da er det ofte for sent. Du må huske at vi kan ha kjøpt oss inn på helt andre og lavere aksjekurser. I ytterste konsekvens kan vi være på vei ut av aksjen igjen innen du leser om det», sa han.

    4. PLASS: Ketil Skorstad er en svært aktiv investor som går inn og ut av aksjer hele tiden. Foto: Ivàn Kverme

    Politimannen Espen Teigland er en populær mann på Twitter med 5.527 følgere. Han er også skribent på Investornytt og sverger til såkalt «momentum trading». På bjellesau-listen til tekinvestor får han en 7. plass.

    Videre nedover på listen finner man kjente navn som Torstein Tvenge, Peter Hermanrud, Kristian Falnes, Tore Aksel Voldberg, Nicolay Grove og Jan Haudemann-Andersen.

    5. PLASS: Monaco-baserte Arne Fredly er en svært populær mann i aksjemarkedet. Foto: Iván Kverme

    Det er ikke bare finanskjendiser som har en stor følgerskare. Navn som Ståle Hellenes, Zafer Kara, Bjørn Inge Pettersen, Alv Kjos-Hanssen, Ulf Huse og Stian Tandsæther dukker også opp på bjellesau-listen.

    Forsinket aksjonærliste

    Mads Johannesen i Nordnet har både positive og negative erfaringer med egne aksjeinvesteringer der bjellesauer har gått inn og ut.

    – Selv vil jeg anbefale investorer å ikke ukritisk følge bjellesauene, mye av deres investeringer er «korte klipp» der de deltar i en emisjon og selger aksjene raskt etterpå. Oppgjørsdatoen for aksjonærlister er også T+2, som vil si at når medier skriver om at bjellesauene er inne, kan de allerede være ute av aksjen, sier Johannesen, og fortsetter:

    TENK SELV: – Selv vil jeg anbefale investorer å ikke ukritisk følge bjellesauene, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet. Foto: Nordnet

    – Det er viktig å prøve å skille mellom de selskapene der man gjør «korte klipp» og mer langsiktige investeringer. Her ville jeg sett på antall kroner og øre investert. Om en milliardær går inne med 15 millioner kroner i en emisjon, er ikke dette et like godt tegn som at man kjøper aksjer for 100 millioner og tar en vesentlig posisjon i selskapet, gjerne over en flaggegrense.