<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Jamie Dimon: – Neste krakk blir mer smertefullt enn dette

Jamie Dimon advarer om en alvorlig miks av motvind som kan se ut til å dytte både USA og verden som et hele ut i en resesjon i løpet av neste år. 

    Publisert 10. okt. 2022 kl. 18.52
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 263 ord
    ALVORLIG: Jamie Dimon, toppsjef i JPMorgan. Foto: Bloomberg

    JPMorgan Chase-topp og finansguru Jamie Dimon tror USA vil gå inn i resesjon innen 6 til 9 måneder.

    Han sier at amerikansk økonomi gjør det overraskende bra og at forbrukerne vil være bedre stilt enn under finanskrisen i 2008.

    – Men du kan ikke snakke om økonomien uten å snakke om det som venter i fremtiden. Og dette er alvorlige saker, sier Dimon til CNBC.

    Han nevner punktene som alle ekspertene peker på: inflasjon som løper løpsk, renter som stiger mer enn ventet og krig i Ukraina.

    – Det vil dytte USA og verden ut i en resesjon. Europa er der allerede.

    Fire års børsoppgang blåst bort på tre uker
    Nå nedjusterer også både Barclays og Kepler laksegigantene på Oslo Børs, men de har også én vinner. SalMar stupte 30 prosent på innføringsdagen og har halvert seg på bare tre uker. Nå nedjusterer også Barclays kursmålet fra 610 kroner helt ned til 362 kroner. Christian Olsen Nordby i Kepler mer enn halverer sitt eget kursmål på samme aksje. Han går ned fra 825 til 360 kroner og går fra kjøp til hold. Lerøy får kursmål på henholdsvis 60 og 40 kroner. Aksjen handles i dag rundt 39 kroner. Én vinner i sektoren er imidlertid Bakkafrost. Kepler drar ned kursmålet også her, men ikke lengre ned enn til 735 kroner. Det gir en oppside på over 60 prosent.

    Positive tall negativt

    Federal Reserve hevet i september renten med 0,75 basispunkter – den tredje i rekken – og det er ventet at hevingene vil fortsette. 

    Fredagens arbeidsmarkedstall kom også inn på den positive siden – flere arbeidsplasser oppstod – som er negativt for markedet fordi det betyr at økonomien ikke kjøler seg ned, som igjen er det Fed ønsker gjennom sine rentehevinger.

    – Fed ventet for lenge og har gjort for lite, men de henter seg inn igjen, sier Dimon og fortsetter:

    – La oss alle ønske dem lykke og krysse fingrene for at de har klart å senke økonomien såpass at hva enn som skjer blir mildt. Og det er mulig!

    Dimon sier det er vanskelig å forutsi hvor hardt resesjonen vil ramme, men at alt er avhengig av krigen. 

    Han er ikke fremmed for at S&P 500 kan falle ytterligere 20 prosent fra dagens nivåer.

    – De neste 20 prosentene vil være mer smertefulle enn de første.

    JPMorgan legger frem tall fredag. Aksjen har mistet en tredel av verdien på børs hittil i år.