<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dr. Doom: – Det kommer til å bli en skitten, ny finanskrise

Utsiktene er dystre for verdensøkonomien skal vi tro Nouriel Roubini. Han maler med bred pensel i et nytt podcast-intervju. 

    Publisert 21. okt. 2022 kl. 12.50
    Oppdatert 21. okt. 2022 klokken 13.56
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 343 ord
    KRISE: Nouriel Roubini tror på ny finanskrise. Foto: Bloomberg

    I mai 2020 sa sjeføkonom Nouriel Roubini i en podcast med Odd Lots at en økonomisk innhenting vil bli tatt over av en periode med høy inflasjon som følge av overraskelser i verdikjeden og aggressiv pengestøtte fra myndighetene.

    Det er blitt realitet.

    Nå har Roubini – som også går under kallenavnet Dr. Doom – gjestet podcasten på ny og spår mørke utsikter for verdensøkonomien.

    – Smerten som har oppstått som følge av rentehevingene vil bli for mye for sentralbankene. De vil måtte gi opp pengepolitikken lenge før inflasjonen er slått, sier Roubini, ifølge Bloomberg.

    Aksjen krakker etter katastrofetall – kjøpsmulighet?
    Snapchat krakker og stuper nesten 30 prosent i futureshandelen på Wall Street. Analytikerne er delt etter katastrofetallene for tredje kvartal, men flere tror dette er et godt inngangspunkt. Analytikerne er delte og Morgan Stanley nedgraderer til selg. Blant de positive er Jefferies og JMP Securities som anbefaler kjøp, mens Goldman Sachs og Bernstein anbefaler hold. Etter tallene kom er gjennomsnittskursmålet blant analytikerne som har oppdatert analysene på rett over 10 kroner. Det gir en oppside på rundt 30 prosent etter at aksjen nå stuper i førhandelen på Wall Street til kurser vi ikke har sett siden februar 2019.

    Han peker på at aksjemarkedene har falt over 20 prosent fra toppen, at boligmarkedet i USA kjølner og at kredittmarkedet faller.

    – Dette er bare begynnelsen på smerten. Bare vent til det er ekte smerte, sier Roubini.

    Han mener at en stor finansiell institusjon vil krakke globalt. Ikke nødvendigvis i USA, men internasjonalt. 

    – Vi kan få en ny Lehman-effekt og da må Fed gi opp. Da har du alvorlig resesjon og et finansielt marked i sjokk. De kommer garantert til å måtte gi opp. 

    Kombinasjon av det verste

    Resultatet vil ifølge Roubini bli en periode som kombinerer det verste fra 70-tallet og den globale finanskrisen i 2008. 

    Han peker på de «vanlige» grunnene som krigen i Ukraina, pandemien, forstyrrelser i den kinesiske økonomien, men også større aspekter som deglobalisering, friend-shoring – at USA vil jobbe for å være mindre avhengig av andre land – aldrende innbyggere, grenser på immigrering, cyberkrigføring, populistisk politikk, sterkere fagforeninger, nye pandemier og klimaforandringer.

    – Får finanskrise

    Dr. Doom retter oppmerksomheten mot Storbritannia og mener hendelsene som har skjedd der kan spre seg til andre deler av verden.

    – Jeg tror ikke på sentralbankene som sier at de vil kjempe mot inflasjonen til enhver pris. De er irrasjonelle og tror at det enten står mellom en myk eller hard landing, to kvartaler med negativ vekst og så tilbake til vekst. Det kommer ikke til å skje. Det kommer til å bli en skitten, ny finanskrise.

    Roubini mener det kan bli verre enn på 70-tallet fordi mange utviklingsland har høy gjeld. Hverken myndigheter eller selskaper vil kunne betale tilbake gjelden når rentene stiger.