<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Bare å glemme julerally

Det er bare å glemme at et julerally, skal vi tro Goldman Sachs' og Bank of Americas strateger.

Publisert 24. okt. 2022 kl. 18.40
Oppdatert 24. okt. 2022 klokken 18.45
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 246 ord
SPÅDOM: Cecilia Mariotti, analytiker i Goldman Sachs.  Foto: Dreamstime

– Kan vi stå ovenfor det perfekte oppsettet for et julerally etter mellomvalget? spurte investeringsanalytiker i eToro, Callie Cox i helgen. 

Nei, svarer Goldman-analytikere som i tospann med sine kolleger i Bank of America har nedjustert estimatene for de brede europeiske indeksene den siste måneden, ifølge Bloomberg.

Nå er gjennomsnittsspådommen at Stoxx Europe 600-indeksen vil ende på 406 poeng i år – 17 prosent lavere enn da året startet. Det vil i så fall gi det verste børsåret siden finanskrisen i 2008.

Hvis spådommen slår til betyr det at aksjene bare skal opp 1 skarve prosent fra stenging mandag.

Viktige resultatsesonger

– Utsiktene for europeiske markeder er dystre for slutten av året og mest sannsynlig også neste år, sier Stephane Ekolo, analytiker i TFS Derivatives.

– Makromotvinden er ikke i nærheten av å dabbe av, geolopolitiske spenninger fortsetter å presse på og med den høye inflasjonen tror jeg vi vil se en ødeleggelse av etterspørselen som vil synes gjennom denne resultatsesongen og den neste, sier Ekolo i analysen.

Økte renter, en potensielt skuffende resultatsesong og politisk usikkerhet i Storbritannia som er hovedfaktorene for frykten, ifølge analytikerne. Nå har det imidlertid blitt klart at tidligere finansminister Rishi Sunak blir ny statsminister. Det gjør likevel ikke at de økonomiske utfordringene med skyhøy inflasjon blir borte.

Stoxx 600 falt forrige måned inn i et nytt bearmarked som følge av at stigende inflasjon og at sentralbankene hever rentene skaper frykt for at verden går inn i en resesjon.