<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

De ti mest populære fondene: – Nesten en «no-brainer» å investere i

Usikre økonomiske tider hindret ikke Kron-kunder fra å pøse penger inn i fond i oktober. Dette var de ti mest populære kjøpene – og spesielt ett fond overrasket.

    Publisert 2. nov. 2022 kl. 09.23
    Oppdatert 2. nov. 2022 klokken 10.31
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 642 ord
    Investeringsdirektør og grunnlegger av Kron - Joar Hagatun. Foto: Tobias Østmoen / Kron

    Til tross for usikre økonomiske tider fortsatte Kron-kundene å pøse penger inn i fond. Totalt kjøpte de fond for totalt 206 millioner kroner i oktober.

    – De fleste Kron-kundene har ikke latt seg skremme av krigsfrykt og inflasjon, men består syretesten og tror på at tid i markedet trolig er en bedre strategi enn timing av markedet, sier investeringsdirektør i Kron, Joar Hagatun.

    I februar lanserte Kron, som er et forvaltningsselskap for verdipapirfond, en funksjon som fjerner avkastningstall fra forsiden på appen, kalt «is i magen». Dette for at kunder ikke skal ta impulsive handlinger basert på røde eller grønne tall.

    En «no-brainer» å investere i

    – Langsiktighet innebærer at man faktisk må oppleve nedturer og kriser. Historien har vist at risikospredning og tålmodighet er gode verktøy for å komme seg helskinnet igjennom disse, sier Hagatun videre.

    Pengemarkedsfond fra Alfred Berg og KLP fortsatte trenden i lys av renteoppgangen og var også denne måneden til stede på fondstoppen. Se hele listen i bunnen av artikkelen. 

    Gjennomsnittlig innskuddsrente på høyrentekonto er ifølge Finansportalen nå på 1,4 prosent. Pengemarkedsfond gir derimot en effektiv rente på i underkant av 4 prosent med fortsatt lav risiko for tap, ifølge Kron. 

    – For kortsiktig kapital er det nå nesten en «no-brainer» å investere i pengemarked fremfor bankkonto, med mindre du virkelig tror at dommedag er nær og dermed ønsker å ha garantien på 2 millioner kroner fra Bankenes sikringsfond gjeldene, forsetter han.

    Valuta og teknologi på topp

    I oktober var første gang hele tre av KLPs valutasikrede fond var med på topplisten. Ellers var også DNB Teknologi, som er fondet i Norge med flest kunder.

    – Beregninger viser at valutasikring av aksjefond over tid ikke demper svingninger i forhold til et usikret fond, og kostnadene vil normalt sett dermed ikke være verdt det, selv om det for oktober jo var en lønnsom strategi, sier investeringsdirektøren.

    Et fond som investerer i Midtøsten, investeringskjempen JP Morgan sitt «Emerging Middle East Equities» fond endte også på listen for første gang. Det investerer mesteparten av kapitalen i Saudi Arabia, Emiratene, Qatar og Kuwait.

    – Dette er et noe overraskende fond å se på topplisten, men det kan nok tyde på at en del kunder også hos Kron har lagt historisk avkastning til grunn for sine fondsvalg. Fondet har med sin regionale konsentrasjon høy risiko, men kan kanskje være et tilskudd til rene Norge-fond for energisultne investorer med høy risikovilje eller eventuelt for noen som tror at fotball VM skal bidra positivt for aksjer i regionen, avslutter Hagatun.

    Krons topp 10 nettokjøpte fond oktober:

     
    1. Kron Indeks Global
    2. KLP AksjeGlobal Indeks Valutasikret
    3. DNB Global Indeks
    4. Alfred Berg Likviditet
    5. KLP Pengemarked
    6. DNB Teknologi
    7. KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar Valutasikret
    8. KLP AksjeUSA Indeks Valutasikret
    9. KLP AksjeNorden Indeks
    10. JPM Emerging Middle East Eq A (acc) USD

    Nordnet bekrefter trenden

    I likhet med Kron ser Nordnet økt interesse for pengemarkedsfond. Totalt kjøpte Nordnets kunder fondsandeler for 860 millioner i oktober.

    Tre av Nordnets fem mest kjøpte fond i oktober var pengemarkedsfond: Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss, KLP Pengemarked og Holberg Likviditet.

    - I høst har vi opplevd økende interesse for lavrisiko pengemarkedsfond, siden rentene har steget betydelig. Tremåneders NIBOR pengemarkedsrente ligger nå på rundt 3,3 prosent, og et pengemarkedsfond gir normalt en løpende avkastning noe over dette. Eksempelvis har Alfred Berg Nordisk Likviditet Pluss en løpende avkastning på rundt 5 prosent, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

    BEKREFTER TRENDEN: Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. Nordnet

    Vekstmarkeder hadde derimot en svak måned, med minus tre prosent for MSCI Emerging Markets-indeksen. Nedgangen skyldes ene og alene børsene i Kina og Hong Kong. MSCIs Hong Hong-indeks falt hele 14 prosent i oktober.

    Pengemarkedsfond låner ut penger til norske kommuner og solide store norske og nordiske selskaper, med kort rentebinding. Pengemarkedsfond kan sammenlignes med bankinnskudd, men du får ingen garantert rente, ifølge Nordnet. 

    Nordnets topp ti nettokjøpte fond i oktober:

     
    1. ALFRED BERG NORDISK LIKVIDITET PLUSS
    2. KLP PENGEMARKED
    3. HSBC GIF TURKEY EQUITY
    4. HOLBERG LIKVIDITET
    5. KLP AKSJE GLOBAL INDEKS VALUTASIKRET
    6. BLACK ROCK WORLD ENERGY
    7. KLP AKSJEUSA INDEKS VALUTASIKRET
    8. FRANKLIN NATURAL RESOURCES
    9. JPMORGAN EMERGING MIDDLE EAST EQUITY
    10. NORDNET INDEXFOND SVERIGE ESG