<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Investorer har mistet appetitten

Børsnoterte alternativer til kjøtt- og meieriprodukter krasjer, mens kjøttprodusenter stiger som fugl føniks i et sensasjonelt comeback.

    Publisert 2. nov. 2022 kl. 19.10
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 219 ord
    Global markedsstrateg Ben Laidler i eToro Foto: GRAHAM FLACK

    De siste årene har det strømmet til med veganske alternativer til kjøtt, også for investorer. Det har ikke vært en særlig lønnsom affære det siste året, hvor vegan-aksjer er ned 51 prosent. Kjøttaksjer er ned 12 prosent i den samme perioden, noe som gir en meravkastning på 39 prosent.

    – Mange av de såkalte vegan-aksjene skjøt i været under VC- og techboomen de siste årene. Nå nærmer de seg landjorden igjen, omgitt av tøffe og turbulente markedsforhold, økende renter og resesjonsfrykt. Selv om de fleste aksjene har gjort det elendig etter notering, er det noen, som Celsius, som viser at det absolutt finnes muligheter for investorer i dette segmentet også, sier global markedsstrateg i eToro, Ben Laidler.

    Spesielt de mest kjente aksjene innenfor dette segmentet i Norge, Beyond Meat og Oatly, har fått kjørt seg på børs i 2022. De er ned henholdsvis 79 og 73 prosent.

    Ser man over to år, er vegan-aksjene ned 36 prosent og kjøttaksjene opp 7 prosent. Det er tre prosentpoeng bedre enn Nasdaq.

    – Etablerte matgiganter kjemper nå tilbake. De utvider til nye ikke-kjøttprodukter, og utnytter sine skala- og distribusjonsfordeler. Tradisjonelle kjøttaksjers utvikling har vært langsom og jevn. Disse selskapene vil sannsynligvis nå dra nytte både av at forbrukere ønsker billigere proteinkilder på grunn av økte levekostnader, og at investorer stadig foretrekker verdiaksjer i dagens turbulente børsklima.