<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Profilert oligark benekter alt etter razzia

Tyske påtalemyndigheter etterforsker oligarken Alisher Usmanov for påstått hvitvasking, og raidet nylig UBS-kontorene i Frankfurt og München.

Publisert 8. nov. 2022 kl. 15.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 330 ord
MISTENKT FOR HVITVASKING: Den russiske oligarken Alisher Usmanov. Foto: NTB

Tyske påtalemyndigheter har besøkt UBS som del av en bredere etterforskning knyttet til den sanksjonerte russiske oligarken Alisher Usmanov, opplyser personer med kjennskap til etterforskningen til Bloomberg.

Den sveitsiske storbanken bekrefter razziaen på sine Frankfurt- og München-kontorer, men nekter overfor nyhetsbyrået å si noe om årsaken.

Den tyske statsadvokatens kontor i Frankfurt opplyser at razziaen inngår i en etterforskning av påstått hvitvasking, uten å navngi banken. Det understrekes av ingen bankansatte er mistenkt i saken som først ble omtalt i Der Spiegel.

– Falskt og ærekrenkende

En Usmanov-talsmann tilbakeviser overfor Bloomberg påstander om hvitvasking eller skatteunndragelse, og karakteriserer dem som «grunnløse, falske og ærekrenkende.» 

INNE MED PUTIN: Alisher Usmanov hilser på den russiske presidenten under en seremoni i Kreml i november 2018. Foto: NTB

– Han er en lovlydig og flittig skattebetaler og en kjent, global filantrop, sier representanten.

Usmanov er en av de mest høyprofilerte russerne som har blitt sanksjonert etter president Vladimir Putins invasjon av Ukraina, men anket EU-sanksjonene til EUs generaldomstol i april. 

Han eier 49 prosent av det Russland-baserte investeringsselskapet USM, som kontrollerer landets største jernmalmprodusent Metalloinvest og det Moskva-baserte telekomselskapet MegaFon. 

Fikk yachten beslaglagt

69-åringen – som ifølge Bloombergs milliardær-indeks er god for 18,6 milliarder dollar – kontrollerer også den russiske avisen Kommersant, som tidligere var eid av en annen oligark, Boris Berezovskij. 

BESLAGLAGT: Superyachten Dilbar ble tauet inn til havnen i 23. september i år. Foto: NTB

Usmanov har videre eierandeler i AliExpress Russia Holding og Akkermann Cement, og var også storeier av den engelske fotballklubben Arsenal fra 2007 til 2018, da han solgte aksjene sine for 550 millioner pund til amerikaneren Stan Kroenke.

Et 20-talls Tyskland-eiendommer tilknyttet Usmanov ble ransaket i en koordinert aksjon i september, og da hadde tyske myndigheter allerede beslaglagt superyachten Dilbar etter å ha funnet ut at søsteren Gulbakhor Ismailova var den juridiske eieren. Hun er også gjenstand for vestlige sanksjoner.