<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Erik Bruce: – Glem urolighetene og resultatsesongen

Nordea Markets mener man skal glemme uroligheter i krypto, mellomvalget i USA og resultatsesongen. – Det er inflasjon og FED som teller.

Publisert 13. nov. 2022 kl. 11.54
Oppdatert 13. nov. 2022 klokken 12.26
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 505 ord
Vi besøker Nordea Markets når det blir kjent at Trump vinner valget 2016. Fra venstre: sjefanalytiker Erik Bruce og analytiker Joachim Bernhardsen Eivind Yggeseth

Glem uro i kryptomarkedet, uavklart valgresultat i USA og en litt grå resultatsesong. Det er inflasjon og FED som teller. Det konkluderer Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i den siste ukesrapporten fra Nordea Markets.

Torsdag ble det klart at inflasjonen ble lavere ventet noe som sendte Nasdaq opp 7,35 prosent og S&P 500 opp 5,55 prosent. Dette skal ha medført at markedet nå er overbevist om det blir en dobbelheving, og ikke en trippelheving i desember.

Strategene skriver at det ikke er noen overraskelse at det blir fest på børsen når inflasjonstallet for oktober kom litt på nedsiden av forventning, men at den kraftige oppgangen på 0,2 prosentpoeng lavere inflasjon virker heftig.

«Rentene falt kraftig på tallet og markedet er nå overbevist om at den etterlengtede nedtrapningen av renteøkningen kommer på neste møtet i desember.»

«Det betyr økning på 0,5 poeng etter en serie med økninger på 0,75 prosent.»

Strategene skriver at mot slutten av 2023 venter markedet en styringsrente på 4,4 prosent som er under det sentralbankens renteprognose fra september. Sentralbanksjefen signaliserte for noen uker siden også at renteprognosen nok kom til å bli oppjustert.

Delt styre er fint for markedet

Det var ventet at republikanerne skulle ta en klar valgseier i det amerikanske mellomvalget. De ser ut til å vinne flertallet i Huset, men det er mer usikkert om hvem som vil få flertallet i Senatet.

Strategene skriver at Biden ser ut til å få et kammer i Kongressen mot seg, noe som betyr handlinglammelse på mange områder.

«I en verden der høy inflasjon er hovedutfordring er begrensede muligheter for Biden til å øke utgiftene nok ansett som positivt. Det gir FED mer rom til å bremse på renteøkningene. Men et delt styre vil også kunne gi utfordringer for markedet.»

De viser til at neste år vil det såkalte gjeldstaket måtte økes og at delt styre vil kunne medføre mye støy og usikkerhet.

Grå sesong

De amerikanske selskapene er snart ferdig med å legge frem tall for kvartalet som var. Strategene skriver at det ser ut til at de blir fire prosent bedre enn året før og at det er energi som har levert best. De som har levert svakest har vært Finans og Kommunikasjonstjenester.

«For Finans må en huske at fjorårets inntjening var kunstig høy trukket opp av tilbakeføringer av avsettninger til tap gjort under det veret av pandemien. Svakere vekst i boliglånene er imidlertid også en negativ faktor for Finans», skriver Bruce og Bernhardsen.

«Kommunikasjonstjenester preges av hard konkurranse og sviktende reklame inntekter, problemer som neppe forsvinner med det første. En grunn til at vi anbefaler til at vi anbefaler å undervekte sektoren», skriver de.

Kryptofall

I det siste har det vært høy volatilitet i kryptomarkedet og det har sammen med renter, kinesisk koronaplitikk, resultatsesong og mellomvalg i USA preget markedet.

De aller fleste kryptovalutaene har falt kraftig i verdi og FTX som er en større aktør i kryptomarkdet har søkt om konkursbeskyttelse gjennom chapter 11.

«Den gode nyheten for investorer er at det generelle markedet trakk på skuldrene av uroen. Det kan bety at en eventuell fullkollaps i kryptomarkedet ikke får de helt store konsekvensene for andre markeder.»